Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
9. prosinca 2019.
SAVJETI DERMATOVENEROLOGA

Mali zahvati za sjajan i svjež izgled tijekom blagdana

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 9:50 2017-12-18T09:50:22+01:00

Postoji niz tretmana koji nam mogu pomoći da u relativno kratkom roku zablistamo

Bliži se kraj godine, dolazi vrijeme opuštanja i odmora od svakodnevnih obveza, a uz to bliže nam se i društvena događanja na kojima želimo imati svježi, njegovani i zdravi izgled.

Estetski gledano, postoji niz tretmana i zahvata koji nam mogu pružiti svježinu i blistav izgled u relativno kratkom roku. Nezaobilazni je tretman pod nazivom Red Carpet iz linije ZO Skin Health. Radi se o kombinaciji kiselina koje zaglađuju površinu kože, uklanjaju neravnine, sitne bore, hiperpigmentacije (mrlje, fleke), bez posljedičnog crvenila. Koža je odmah po tretmanu svježa, glatka, sjajna, i blistava. Učinak na koži još se poboljšava unutar tri dana od tretmana, te je idealan za događaj na koji se spremamo u kratkom roku. Poznat je i kao tretman slavnih osoba od kuda i naziv (stvoren je od svjetski priznatog dermatologa dr. Zein Obagia). U terapeutske svrhe, primijenjuje se prema protokolu u određenim vremenskim razmacima.

Snažna regeneracija kože

Mikrodermoabrazija je također tretman izbora. Mehanički se brusi koža u svrhu kontroliranog odstranjivanja površinskog mrtvog sloja čime se postiže korekcija hiperpigmentacija, blagog oblika akni, ožiljaka, sitnih bora, uz pomlađivanje i sjaj kože. Dovoljan je jedan tretman za vidljiv rezultat, iako se pravi efekt vidi nakon serije od 4-5 puta u određenim vremenskim razmacima. Može se raditi sama ili u kombinaciji s micro-needlingom. To je tehnika koja se sastoji od puno sitnih milimetarskih uboda kože lica s ciljem stimulacije fibroblasta na stvaranje kolagena. Rezultat je snažna regeneracija kože.

Nešto invazivniji tretman lica je tretman trikloroctenom kiselinom. Koristi se srednje jaki kemijski piling koji daje jači rezultat u smislu uklanjanja plićih bora, ožiljaka, akni, hiperpigmentacija i drugih većih nepravilnosti kože, uz jaču stimulaciju kože na regeneraciju. Trajanje tretmana je kratko, iznosi oko 15 min. Pacijent se odmah može vratiti uobičajenim aktivnostima jer je po tretmanu koža izrazito zategnuta, ali kroz par dana započinje diskretno ljuštenje kože koje može trajati nekoliko dana, zbog čega je bitna njega koja se provodi hranjivim kremama uz strogo neizlaganje suncu. Po izljuštenju, koža je glatka, sjajna, svjetlija, vidljiva je znatna regeneracija i pomlađivanje.

Odmoran, svježi izgled

Tretman lica i dekoltea radiofrekvencijom daje efekt liftinga, odnosno zatezanja tretiranog dijela. Ukratko, radiofrekvencija radi na principu zagrijavanja kože i potkožja što snažno stimulira stanice na novu proizvodnju kolagena. Rezultat se vidi već nakon prvog tretmana, iako ih je potrebno napraviti više radi boljeg efekta.
Osim navedenih tretmana, postoji niz tretmana za pomlađivanje koji se primijenjuju iglicom. Na prvom mjestu su primjena botoxa i filera najčešće hijaluronske kiseline, ali i drugog sastava (stimulatori kolagena). Botulinum toksin djeluje na principu opuštanja mišića u koje se primjenjuje, zbog čega se bore na mjestu primjene umanjuju ili u potpunosti nestaju. U pravilu se koristi za relaksaciju mišića čela i područja oko očiju (bore na čelu, između obrva, crow's feet). Rezultat je zaglađeno čelo, bore smijalice oko očiju su smanjenje ili ih uopće nema, vidi se odmoran, svježi izgled.

Efekt primjene botoxa nije vidljiv odmah po tretmanu, već je potrebno nekoliko dana da počne djelovati. Stoga se preporuča njegova primjena barem 10-14 dana prije željenog događaja. Trajanje efekta je otprilike 6 mjeseci. Fileri se koriste za punjenje pojedinačnih dubljih bora ili za volumetrijsko oblikovanje željenih regija. Trajanje efekta hijaluronskih filera iznosi 12-16 mjeseci, dok određeni preparati traju i duže. Efekt primjene samih filera ili u kombinaciji s botoxom, ukoliko su ispravno aplicirani od strane certificiranog liječnika, može znatno pomladiti i osvježiti izgled. Primjena filera se preporuča otprilike 14 dana prije određenog događaja, iako je efekt vidljiv odmah po samom tretmanu.

Glatka i hidrirana koža

Za razliku od gore navedenih filera, postoje fileri hijaluronske kiseline napravljeni specifično za poboljšanje izleda same kože. Njihovom primjenom koži se vraća sjaj i svježina, ona je glatka i hidrirana, nestaje suhoća, korigiraju se ožiljci (npr. ožiljci od akni), te se uklanjaju sitne bore. Primjena je slična mezoterapiji, ali je volumen hijaluronske kiseline koji se primijenjuje po mjestu uboda nešto veći. Tretman se provodi jednokratno, rezultati su vidljivi odmah, a učinak traje 9-12 mjeseci. Ovaj filer se može primjeniti za kožu lica, vrata, dekoltea i šaka.

I na kraju, tu je primjena PRP-a (plazme bogate trombocitima) u svrhu pomlađivanja. Vađenjem vlastite krvi i centrifugiranjem izolira se visoka koncentracija trombocita u maloj količini krvne plazme. Trombociti su krvne stanice koje sadrže veliki broj faktora rasta. Kada se apliciraju u tkivo (koža lica, podočnjaka, vrata, dekoltea), oni otpuštaju faktore rasta koji stimuliraju to tkivo na regeneraciju. Primijenjuje se u kombinaciji sa micro-needlingom da bi stimulacija pomlađivanja bila još jača, a tretman se ponavlja prema protokolu.

Dr. Stanic Žgombić, specijalisti dermatovenerologije

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.