Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Nije samo "muška stvar"

Ispadanje kose muči i mnoge žene: Evo koji su mogući razlozi i kako ih spriječiti

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 7:53 2018-10-01T07:53:21+02:00

Premda je pojačano ispadanje kose karakteristično za muškarce, ono pogađa i velik broj žena, a osim povećane dobi ili genetskih predispozicija, ovo su mogući razlozi.

Ispadanje kose svakodnevna je i prirodna pojava kada je riječ o 70 do 100 dlaka dnevno, no sve više od toga razlog je za uzbunu, naročito kod žena koje, za razliku od muškaraca, rjeđe i kasnije gube kosu. I dok postoji postoji genetski uvjetovano otpadanje kose na koje se ne može značajnije utjecati, tu je čitav niz usvojenih navika kojima mnoge žene rade na uštrb bujnosti i kvaliteti vlastite kose.

Neke od njih rezultat su direktnog utjecaja na kosu, a neke dio općenitijih životnih procesa i situacija koje su povezane s mnogim tjelesnim tegobama pa tako i ispadanjem kose. Donosimo listu najčešćih saveznika pojačanog opadanja na koje možete utjecati.

Preparati i vrsta frizure

Odmah na početku valja naglasiti – pretjerana briga za kosu i njen izgled može izazvati puno više štete negoli koristi. Upotreba brojnih preparata za ljepši izgled kose nakratko je proljepšava, no umjetni sastojci koji se unutra nalaze često su štetni za vlasište. Stoga regeneratore, maske, serume, ulja, boje i ostale preparate valja nanositi s mjerom, uz oprez da je riječ o kvalitetnim proizvodima koji ne sadrže previše štetnih kemikalija.

Foto Pixabay.com

Osim preparata, bitno je i kakvu frizuru nosite, naročito ako imate dugu kosu. Čvrsti repovi, pletenice ili punđe mogu biti vaš izbor s vremena na vrijeme, no imajte na umu da takve frizure zatežu vlasište zbog čega korijen kose slabi pa je ispadanje pojačano. Stoga ako na poslu nosite svezanu kosu, pobrinite se da vam je kod kuće raspuštena te joj tijekom pranja posvetite dodatnu pažnju masažom tjemena.

Što je češće moguće izbjegavate vrući zrak za sušenje kose, naročito ljeti kada nema bojazni od prehlade, kao i aparate za oblikovanje (ravnanje, kovrčanje) koje također slabe korijen kose, a i dugoročno smanjuju njenu prirodnu kvalitetu i oblik.

Hormonalni disbalans

Hormonalni utjecaji na zdravlje i ljepotu vidljivi su na svakom koraku, sjetimo se samo problema s aknama ili problema težine. S obzirom na to da imaju utjecaj na cijelo tijelo, kosa nije isključena, a kao kod muškaraca, povećana doza androgena (muškog hormona) sprečava rast kose i uzrokuje njeno opadanje.

Premda je ovo daleko češći slučaj kod muškaraca, pojačano lučenje androgena žene može zadesiti u slučaju sindroma policističnih jajnika koji se obično tretira uz hormonalnu terapiju. Pojačano ispadanje kose karakteristično je i za stanje trudnoće i menopauze, upravo zbog iznenadnih oscilacija u razini hormona, no valja imati na umu da se takvi disbalansi mogu regulirati te se simptomi, odnosno ispadanje kose, nakon spomenutog perioda povlače.

Foto Pixabay.com

Stres

Jedan od glavnih neprijatelja suvremenog načina života svakako je stres koji se kod mnogih fizički manifestira upravo – ispadanjem kose. Naime, stres također može povećati razinu androgena u krvi zbog čega se njegov negativni utjecaj može vidjeti i na kvaliteti kose. S obzirom na to da kosa nije jedina meta stresa, već je u pitanju zaštita našeg organizma i sveukupne kvalitete života, važno je detektirati i sanirati njegove izvore za dobrobit zdravlja cijelog tijela.

Iznenadan i velik gubitak težine

Kod iznenadnog gubitka težine tijelo mora zaštiti svoje vitalne funkcije i preraspodijeliti smanjenu količinu energije koju putem hrane dobiva za njih. Iako nam je kosa važna jer psihološki djeluje na našu sliku o sebi i drugima, ona za naš opstanak nema značajniju ulogu pa organizam, u takvim uvjetima, brigu o njoj naprosto napušta. Uz to, rigorozne dijete često isključuju nužne i vrijedne tvari, vitamine i minerale koji su zaduženi, među ostalim, i za održavanje kvalitete našeg vlasišta što je još jedan od razloga većeg opadanja kose kod gubitka težine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.