Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Bolje spriječiti, nego...

HVALI SUNCE, DRŽ' SE HLADA Evo na što sve morate paziti tijekom ljetnih mjeseci

Foto R. BRMALJ
Foto R. BRMALJ
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2018. u 7:52 2018-07-23T07:52:26+02:00

U tijeku su ljetne radosti, vrijeme bezbrižnog izležavanja na plaži, kupanja i hladnih napitaka. Vrijeme u kojem punimo baterije za daljnji rad i nove uspjehe bilo na poslu bilo u obiteljskom životu. Kako nam okolni čimbenici ne bi pokvarili ljetne radosti, bitno je imati na umu nekoliko savjeta. Bolje je spriječiti nego liječiti!

Sunčanica

Pretjerano izlaganje suncu od 11 do 17 sati bez prethodnog nanošenja krema sa zaštitnim faktorima može imati i jako neugodne posljedice. Osim opekotina tu je i sunčanica. Najčešći simptomi su glavobolja, iscrpljenost, povišena tjelesna temperatura i pečenje kože. Osobu s navedenim simptomima potrebno je odmah smjestiti u hlad, dati joj vode i lijek za snižavanje tjelesne temperature. Ako su simptomi ozbiljniji, osobu je potrebno odvesti do najbliže zdravstvene ustanove. Osobito su ugrožene osobe svijetle puti, osobe bez kose, djeca i starije osobe. U prevenciji sunčanice poželjno je rashladiti tijelo hladnom vodom.

Ugriz krpelja

Dolaskom toplih mjeseci ljudi izlaze iz svojih domova i vrijeme provode na otvorenom, u prirodi koja je zaista krasna i pruža osjećaj spokoja i slobode, ali nažalost, opreza nikad dosta. Krpelj je nametnik koji dolazi na kožu domaćina i traži mjesto za ugriz. Ugriz krpelja uzrokuje crvenilo koje može potrajati nekoliko dana. Krpelj se može izvaditi pincetom okrećući je suprotno od kazaljke na satu, a nakon toga je potrebno kožu poprskati dezinfekcijskim sredstvom. Ako se nekoliko dana od ugriza krpelja pojave drugi simptomi poput vrućice, povraćanja, bolova u mišićima potrebno je zatražiti liječničku pomoć. Većina bolesti koje nastaju nakon ugriza krpelja mogu se spriječiti pravilnim uklanjanjem istog, a protiv krpeljnog meningoencefalitisa moguće se je i cijepiti!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze