Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
7. prosinca 2019.
Još jedna potvrda

Evo zašto bi muškarci trebali jesti bademe, lješnjake, orahe...

https://pixabay.com
https://pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2018. u 8:18 2018-07-11T08:18:55+02:00

Rezultati studije "podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija", rekli su znanstvenici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerojatno plodni muškarci

ZAGREB Konzumiranje orašastih plodova značajno poboljšava broj i zdravlje spermija kod mladih muškaraca, pokazalo je novo istraživanje. 

Rezultati studije "podržavaju korisnost redovne konzumacije orašastih plodova po kvalitetu spermija", rekli su znanstvenici, naglašavajući ipak da su svi sudionici u istraživanju bili zdravi i vjerojatno plodni muškarci. 

Moguća korist orašastih plodova za muškarce koji imaju problema s plodnošću tek se treba ispitati. 

U istraživanju je sudjelovalo 119 muškaraca između 18. i 35. godine, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. 

Prva je grupa dnevno konzumirala 60 grama badema, lješnjaka i oraha, dok druga grupa nije konzumirala orašaste plodove.

Nakon 14 tjedana, prva je skupina imala značajna poboljšanja u broju, vitalnosti, pokretljivosti i obliku spermija, što su čimbenici koji utječu na plodnost muškaraca, navodi se u izvješću predstavljenom na konferenciji Europskog društva za ljudsku reprodukciju i embriologiju u Barceloni. 

Također, grupa koja je konzumirala orašaste plodove pokazala je značajno smanjenje razine fragmentacije DNK spermija - parametra usko povezanog s muškom plodnošću. 

Rezultati su konzistentni s ranijim istraživanjima koja su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima poput vitamina C i E, selenom, cinkom i folnom kiselinom poboljšavaju kvalitetu spermija.  

Orašasti su plodovi bogati tim nutrijentima.

Suator studije Albert Salas-Huetos sa Sveučilišta Rovira i Virgili u Španjolskoj navodi da postoji sve više dokaza da zdrave prehrambene navike mogu pomoći začeću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.