Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. listopada 2019.
Promjenu podržavaju

Zagorski načelnik za prava žena: "Ukinuli smo rad nedjeljom, neka ju provedu s obitelji"

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. prosinac 2018. u 16:20 2018-12-28T16:20:00+01:00

Kod nas je 25 žena, računamo da je to 25 obitelji, kaže načelnik Dražen Levak

Ne čuje se skeniranja barkodova, nema šuškanja vrećica i trošenja novaca. Nedjeljom, praznicima i blagdanima u zagorskoj općini Martijanec - od sada, sve je zatvoreno, piše RTL.

Općina Martijanec u Zagorju druga je općina Hrvatskoj koja je ukinula rad nedjeljom i blagdanima.

Martina Zrna, vlasnica je kafića preko puta zatvoren trgovine. Nastavit će raditi nedjeljom, ali promjenu podržava.

- Možda će malo pasti promet zato što smo nasuprot dućana, možda će se osjetiti mali pad, ali nema razloga za paniku, izjavila je Martina.

Inicijativu je pokrenuo načelnik općine, Dražen Levak.

- Kod nas je 25 žena, računamo da je to 25 obitelji. Cilj ovog sporazuma je da se omogući zaposlenima u trgovinama, od čega je velika većina žena, da nedjelju, umjesto na radnom mjestu, provedu u društvu svojih obitelji, kazao je Levak.

U općini Martijanec samo je jedna trgovina radila od 7 do 11 sati, ali od siječnja će i ta trgovina prestati s radom nedjeljom.

U Hrvatskoj oko 30 posto građana radi nedjeljom. Prema procjeni Eurostata upravo e vikendom slijeva 60 posto ukupne potrošnje građana.

Ukupno sedam trgovina i obrta jednoglasno se dogovorilo da nema rada, a takva je praksa u općini Ivankovo u Slavoniji već tri mjeseca.

U Hrvatskoj je zakonom regulirano da se rad nedjeljom plaća 35 posto više nego radnim danom, a blagdanima 50 posto. Trgovkinje u Martijancu u 2019. imat će 54 radna dana manje, time i manju zaradu, ali više vremena za sebe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.