Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. studenoga 2019.
Basel

Važna vijest: Širenje raka zaustavili pretvaranjem tumora u masne stanice

Izvor: Sveučilište u Baselu/Odjel za biomedicinu
Izvor: Sveučilište u Baselu/Odjel za biomedicinu
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2019. u 11:38 2019-01-23T11:38:14+01:00

Istraživači Sveučilišta u Baselu otkrili su metodu kojom se stanice raka dojke mogu pretvoriti u masne stanice. Grupa znanstvenika uspjela je kod laboratorijskih miševa transformirati stanice raka u masne stanice i tako spriječiti razvoj metastaza. Studija o radu objavljena je u časopisu ˝Cancer Cell˝.

Gerhard Christofori, glavni istraživač studije i profesor biokemije na Sveučilištu u Baselu navodi: Stanice raka dojke ne samo da su se kroz EMT pretvorile u masne stanice, nego su se potpuno prestale reproducirati. Prema saznanjima dugoročnih eksperimenata, stanice raka koje postanu masne stanice više ne mogu postati stanice raka.

Maligne stanice mogu brzo reagirati i prilagođavati se promjenjivim uvjetima u svome okolišu, reaktivirajući stanični proces epitelno-mezenhimalne tranzicije (EMT), koji im omogućava promjenu molekularnih svojstava i transformaciju u sasvim drukčiju vrstu stanica.

Grafički prikaz studije:

grafički prikaz

-Pokazali smo da stanice raka dojke koje prolaze kroz EMT, i tako postaju maligne, metastatske i otporne na terapiju, pokazuju visok stupanj promjenjivosti i aktivnosti, odnosno plastičnosti. Zato toga je maligne stanice moguće transformirati u druge vrste stanica, što smo pokazali transformacijom u masne stanice. Pokazali smo I da konverzija stanica raka u adipocite potiskuje njihova invazivna svojstva, a time i nastanak metastaza i njihovu reprodukciju, objašnjava Christofori.

Američka Agencija za hranu i lijekove – FDA, već je odobrila oba lijeka koji su korišteni u pretkliničkoj studiji, znanstvenici se nadaju da će uskoro biti moguća i njihova klinička primjena.

-Kod pacijenata se ovaj pristup može testirati samo u kombinaciji s konvencionalnom kemoterapijom, pa će sljedeći korak biti provjera na mišjim modelima. Ova bi metoda mogla biti rješenje i za druge vrsta tumora. Uskoro ćemo nastaviti istraživanje u našim laboratorijima, stoji u studiji.

Dosad još nisu uspjeli pretvoriti sve stanice raka u masne stanice, već samo dio njih, ali one koje su pretvorili, više se nisu mijenjale nazad u stanice raka. Rezultate na mišjim modelima trebat će potvrditi na ljudima, a lijekovi koje koriste u procesu su se pokazali uspješni u liječenju ljudi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.