Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
27. siječnja 2020.
Made in China

Urnebesna indoktrinacija. Kinezi pokrenuli kviz znanja o svom predsjedniku

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 20:03 2018-10-04T20:03:01+02:00

Pitanja uključuju citiranje predsjednikovih govora i intervjua, pod rubrikom "zlatni citati", u kojem kvizaši dovršavaju započete Xijeve rečenice.

Kineski predsjednik Xi Jinping već neko vrijeme dobrano radi na tome da svoj lik i djelo uvuče pod kožu kineskog naroda, milom ili silom, pa je mnoge iznenadila njegova prošlogodišnja odluka da svoju političku filozofiju "Razmišljanja Xi Jinpinga" uvrsti u ustav Kineske komunističke partije.

Sada kineski predsjednik, pet godina nakon početka mandata, ide korak dalje, a svoju pažnju usmjerava na mlade Kineze za koje smatra da je vrijeme da pokažu koliko znaju o svom državnom vođi, a ako ne znaju dovoljno - neka nauče ili nek' se javno posrame!

Naime, u udarnom terminu Hunan TV-a, najpoznatijeg kineskog televizijskog kanala za zabavu namijenjenog mladima, pokrenut je program "Učenje Xija u Novoj eri" - kviz znanja koji pokazuje koliko dobro mladi Kinezi poznaju svog predsjednika, prenosi BBC.

Kviz je osmišljen u obliku dvije runde pitanja i kratkog govora o teorijama komunističke partije i Xiovih misi, kao i seta pitanja o predsjednikovom osobnom putu prema vrhu države.

To izgleda ovako.

Primjeri pitanja

- Predsjednik Xi, u dobi od 15 godina, bio je poslan iz Beijinga u Liangjiahe u provinciji Shaanxi kako bi postao farmer. Tijekom tog perioda, imao je želju steći znanja. Čak je hodao 15 kilometara da posudi jednu knjigu. Koje je njeno ime?, pitanje je koje voditelj postavlja mladim Kinezima.

- Faust!, ispaljuje jedan natjecatelj k'o iz topa.

- Čestitam. To je točan odgovor, odgovara voditelj uz pristojan aplauz publike u studiju.

Zatim voditelj, prenosi BBC, čita jednu predsjednikovu pjesmu iz doba kada je bio tajnik komunističke partije u Fuzhou u devedesetima i potom pita kome je pjesma posvećena.

Odgovor "Jiao Yulu" - naravno, točan - stiže opet u trenutku jer tko ne zna da je predsjednik jednu od brojnih pjesmama posvetio istaknutom partijskom članu.

Društvene mreže se smiju

Ono što je zanimljivo, ističe BBC, jest da pobjednik kviza ne dobije nagradu. Odnosno, sudionicima je očito dovoljno dokazati da su najbolji i najvjerniji predsjednikovi sljedbenici. Uistinu, u svijetu izgradnje još jednog kulta ličnosti, ima li nagrade veće od te?

No unatoč očekivanjima tvorcima programa, interes javnosti uglavnom je podbacio, a komentari na Sina Weibu, kineskoj verziji Twittera, uglavnom su posprdni i ironični.

- Svatko tko je pogriješio treba biti iznova obrazovan kako bi mogao udovoljiti zahtjevima Nove ere, jedan je komentara koji potvrđuju suludost ideje, prenosi BBC.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze