Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 4n
Sutra: 2° 2° 4n
22. siječnja 2020.
Grad Emaus

Tvrde da su pronašli biblijski grad: Na tom se mjestu prvi puta prikazao Isus nakon uskrsnuća

FOTO/The Shmunis Family Foundation Excavations at Kiriath-Jearim, Facebook
FOTO/The Shmunis Family Foundation Excavations at Kiriath-Jearim, Facebook
Autor:
Objavljeno: 11. rujan 2019. u 19:23 2019-09-11T19:23:51+02:00

 „I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija"

Arheolozi u Izraelu tvrde da su pronašli točnu lokaciju biblijskog grada Emausa, gdje se Isus prvi put prikazao dvojici svojih učenika nakon što je uskrsnuo, prenosi MSN.

Pronašli su ostatke dvije tisuće i dvjesto godina stare utvrde Kriath - Jearim, brda na periferiji Abu Ghosha, sela u blizini Jeruzalema. Vjeruje se da je masivne zidove helenističke utvrde dao izgraditi generala Seleukid koji je porazio Judu Makabejca, svećenika koji je vodio pobunu Židova protiv carstva. 

Profesor Israel Finkelstein sa Sveučilišta Tel Aviv, vodio je projekt zajedno s Thomasom Romerom i Christopheom Nicolleom sa francuskog sveučilišta. Tvrdi da bi sada i brdo i selo trebalo identificirati kao Emaus.

Evanđelje po Luki u detalje objašnjava spomenuti grad riječima: „I gle, dvojica su od njih toga istog dana putovala u selo koje se zove Emaus, udaljeno od Jeruzalema šezdeset stadija. Razgovarahu međusobno o svemu što se dogodilo. I dok su tako razgovarali i raspravljali, približi im se Isus i pođe s njima. Ali prepoznati ga - bijaše uskraćeno njihovim očima“  (Lk 24:13–16).  

FOTO/The Shmunis Family Foundation Excavations at Kiriath-Jearim, Facebook

MSN prenosi da opis odgovara lokaciji Kiriath-Jearima, Abu Ghosha i Jeruzalema, kao i udaljenosti između njih. S druge strane, profesor emeritus Benjamin Isaac koji predaje antičku povijest na Sveučilištu Tel Aviv, upozorava da u blizini postoje još barem dva nalazišta za koja postoje tvrdnje da je riječ zapravo o Emausu.

"Finkelstein i Romer imaju dobar slučaj - arheološki, geografski i topografski. Ali, to je hipoteza i ostaje hipoteza", zaključuje profesor emeritus.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.