Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Život astronautkinja

Trebao je to biti veliki korak za žene: NASA zbog bizarnog razloga otkazala prvu šetnju žena izvan stanice

Christina Koch i Anne McClain / Foto Reuters
Christina Koch i Anne McClain / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2019. u 15:09 2019-03-26T15:09:00+01:00

NASA je otkazala svemirsku šetnju koju su po prvi puta trebale izvesti dvije žene

Trebao je to biti veliki korak za žene, ali na kraju se sve izjalovilo. Plan u kojem su Christina Koch i Anne McClain trebale promijeniti bateriju na vanjskoj strani postaje je otkazan. To bi inače bio prvi put da su dvije žene samostalno odradile šetnju svemirom. Do sada su to jedino izvele u paru s muškim kolegama, prenosi britanski Telegraph. 

Prva žena koja je ikad odradila svemirsku šetnju, bila je ruska astronautica Svetlana Savitskaya prije 35 godina. Iako je više od 500 ljudi do sada bilo u svemiru, samo su 11% tog broja činile žene. 

NASA je u izjavi za medije objasnila da će samo jedna astronautica sudjelovati u svemirskoj šetnji ovog petka. Telegraph prenosi da je razlog otkazivanja misije manjak opreme.

"Koch i McClain su trebale odraditi svemirsku šetnju, po prvi put u povijesti bi to učinile dvije žene. Ali, nakon konzultacija s McClaine i astronautom Hagueom, odlučilo se prilagoditi zadatak zbog dostupnosti svemirskih odijela u stanici. McClain je tijekom svoje prve šetnje shvatila da joj najbolje odgovara odijelo srednje veličine. Zbog toga što je samo jedno takvo spremno za ovaj petak, nosit će ga Koch", javljaju iz NASA-e. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.