Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
BESPLATNA MJESEČNICA

Treba li Hrvatska uvesti besplatne higijenske potrepštine za žene tijekom menstrualnog ciklusa?

Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2019. u 7:40 2019-01-13T07:40:01+01:00

2280 dana tijekom života žene imaju menstruaciju, koja žene koje koriste tampone stoji oko 18 tisuća kuna, a one koje koriste uloške oko 23 tisuće kuna. Kada se ovim iznosima pridodaju troškovi lijekova za bolove i ostalih higijenskih potrepština koje "u one dane" više koriste nego inače - ta se brojka popne na 24.674 kune u slučaju tampona, odnosno 29.180 kuna u slučaju uložaka.

Amika George, britanska je tinejdžerica koja je 2017. godine pokrenula inicijativu pod nazivom "Free Period". Free period ili besplatna mjesečnica projekt je kojim se želi skrenuti pažnja na skupe higijenske potrepštine koje su potrebne djevojkama u periodu menstruacije, a zbog siromaštva velik broj njih si to jednostavno ne može priuštiti, piše Miss7.

Amika je pokrenula kampanju nakon poražavajućih podataka u Velikoj Britaniji koji kažu da jedna od deset djevojaka ne može si priuštiti higijenske potrepštine potrebne za vrijeme menstrualnog ciklusa. 

Škotska je prošle godine postala prva zemlja koja je uvela besplatne higijenske potrepštine za djevojke u školama i na fakultetima nakon što je objavljeno istraživanje kako si gotovo 45% učenica Škotske ne može priuštiti higijenske potrepštine za menstruaciju te u tom slučaju pribjegavaju korištenju novina, čarapa ili wc-papira kako ne bi prokrvarile tijekom nastave.

Dugo se u pojedinim zemljama vodi žestoka debata oko ukidanja poreza na uloške i tampone, budući da oni nisu luksuz već potreba. I Walesu je otvorio to pitanje, a Velika Britanija je sljedeća na redu zemalja koje planiraju osigurati "besplatne mjesečnice" za djevojke.

Amika je nedavno u javnosti predstavila novu veliku kampanju u suradnji s organizacijama The Red Box Project i The Pink Protest kako bi potaknula i ostatak Europe na promjene.  I u Italiji se već godinama raspravlja o smanjenju stope poreza na tampone. Sve je krenulo 2016. godine kada je jedna od oporbenih stranaka u to vrijeme predložila da se uvede zakon Tampon Tax kojim bi se stalo na kraj suludoj ideji da se menstruacija smatra luksuzom.

Ne protive se Talijani toliko cijeni uložaka ili tampona, koja se kreće između 3 i 5 eura po paketiću, već porezu od 22%. Njihov cilj, u kojem do sada nisu uspjeli, bio je smanjiti porez na 4%.

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj su se pojavili podaci istraživanja o tome koliko menstruacija zapravo košta jednu ženu tijekom života. Iznos je prilično šokantan, većina žena ima menstruaciju u dobi od 13. do 51. godine života, 12 puta godišnje, otprilike 456 menstruacija u 38 reproduktivnih godina.

Drugim riječima, žene  imaju menstruaciju 2280 dana tijekom života, koja žene koje koriste tampone stoji oko 18 tisuća kuna, a one koje koriste uloške oko 23 tisuće kuna. Kada se ovim iznosima pridodaju troškovi lijekova za bolove i ostalih higijenskih potrepština koje "u one dane" više koriste nego inače - ta se brojka popne na 24.674 kune u slučaju tampona, odnosno 29.180 kuna u slučaju uložaka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.