Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Prosecco

Talijanski prosecco uzrokuje eroziju tla, ali proizvođači to negiraju: "Vinogradi su ispali žrtveni jarci"

Photo/Wine Bottles/Pixabay
Photo/Wine Bottles/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2019. u 17:31 2019-01-30T17:31:16+01:00

Velika proizvodnja prosecca dovodi do dramatičnog povećanja erozije tla, tvrde istraživanja.

Povećanje proizvodnje pjenušavog vina zahtijeva i nove vinograde, koji na sjeveru Italije uzrokuju dramatično povećanje erozije tla. S proizvodnjom od 500 milijuna boca godišnje, gotovo se svakodnevno sade novi vinogradi na talijanskim brežuljcima.

No, kada na tom području padne kiša i natopi zemljište koje je siromašno prirodnom vegetacijom, dolazi do erozije tla zbog koje se pesticidi odlijevaju u potoke i rijeke, navodi britanski Telegraph, Istraživanje Sveučilišta u Padovi došlo je do zaključka da na svaki bocu prosecca, izgubi se oko 4.4 kilograma zemlje.

Ta brojka na godišnjoj razini iznosi 400 tisuća tona zemlje, svake godine. Rezultati istraživanja upućuju da se gotovo tri četvrtine erozije događa u vinogradima između gradova Conegliano i Valdobbiadene. Tamo je stopa erozije tla 11 puta veća od talijanskog prosjeka. 

"Ekonomski faktori, kao i proizvodnja, dovode do drastičnih promjena u korištenju zemlje", stoji u istraživanju koje prenosi Telegraph. Posljedice globalnog zatopljenja, problem čine još većim.

"Uzimajući u obzir klimatske promjene u mediteranskim regijama, povećanje padalina u proljeće i jesen, pojačat će eroziju tla", upozoravaju istraživači. Problem se može smanjiti na način da se posadi drveće i trava na takvim područjima, što bi umanjilo eroziju tla.

Lokalni političar, Graziano Azzalin kaže da postoje posljedice za okoliš, zbog sađenja sve većeg broja vinograda. "Porast proizvodnje riskira bumerang efekt. Do sada, ovaj je sektor imao financijskih koristi, ali došlo je do vrlo lošeg širenja", navodi Azzalin

Proizvođači pjenušavog vina, odbacuju ovakva istraživanja pod tvrdnjom da su senzacionalistička i ne temelje se na objektivnim podatcima. Konzorcij proizvođača kaže da je briga o tlu, kao i koraci koje poduzimaju protiv erozije, "već tri stoljeća konstantan prioritet proizvođača prosecca", stoji u izjavi.

Dodaju i da ova regija proizvodi grožđe još od vremena Napoleona i da to čine besprijekorno, prenosi Telegraph. Guverner Venecije, Luca Zaia, već dulje vremena tvrdi da su vinogradi poslužili kao žrtveni jarci za štetu koja se nanosi okolišu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze