Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. studenoga 2019.
Crvena boja i ćirilica

Srpom i čekićem na Antu Pavelića: Ustaškom vođi išaran grob u Madridu

Izvor: Screenshot/Facebook
Izvor: Screenshot/Facebook
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2019. u 15:37 2019-03-05T15:37:00+01:00

Zasad nepoznati počinitelj išarao je grobnicu ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Uz njega je na istom mjestu pokopana i supruga Mara te sin Velimir i kćer Višnja.

Spomenik Pavelića pošaran je crvenom bojom, natpisima na ćirilici te simbolima srpa i čekića. Na nekoliko mjesta ispisana je skraćenica SKOJ, a križ iznad dvaju grobnih mjesta prekrižen je crvenom bojom te je ispod njega nacrtana zvijezda petokraka.

Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, posljednje umrle od troje djece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske dr. Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice obitelji Pavelić u Madridu te kratko priopćenje u kojem osuđuje “vandalski čin skrnavljenje grobnice obitelji Pavelić”.

Iz Odbora napominju kako “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”.

Križ iznad dvaju grobnih mjesta je također oskrnavljen i prekrižen crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana zvijezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ.

Kako se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini obitelji Pavelić navodi kako su uputili prosvjedno pismo vlasnicima groblja te zatražili saniranje oštećenja s čišćenjem grobnice i uklanjanje simbola.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.