Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Nove generacije

Škole u Velikoj Britaniji iz uporabe izbacuju satove s kazaljkama. Razlog je zapravo - tužan

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2019. u 9:35 2019-03-25T09:35:39+01:00

Sve više škola u Velikoj Britaniji iz uporabe izbacuje analogne satove i prebacuje se na korištenje isključivo digitalnih. 

Jasno je da tehnologija svakim danom sve više napreduje, pa se u skladu s time drugačije opremaju i škole. Nekad su naši djedovi pisali kredom po pločicama, a danas imamo tablete umjesto bilježnica.

Pomalo dramatična promjena se događa u britanskim školama. Portal Goodfullness prenosi da učitelji mijenjaju analogne satove jer učenici imaju poteškoća shvatiti koliko je sati na njima. Zamjenjuju se digitalnim satovima jer je takav oblik prikazivanja vremena, djeci puno bliži. 

"Trenutna generacija nije toliko dobra u gledanju koliko je sati na tradicionalnim satovima. Naviknuti su vidjeti digitalno vrijeme na svojim mobitelima i kompjuterima. Gotovo sve što imaju je u digitalnom obliku, pa su mladi tome izloženi gdje god se okrenu." rekao je zamjenik ASCL-a (Association of School and College Leaders) Malcolm Trobe za Telegraph. 

Trobe je inače bivši ravnatelj koji kaže da učitelji žele da se njihova djeca osjećaju opušteno za vrijeme ispita. Tradicionalni satovi bi im prouzročili dodatan stres. Dodao je da im škole pokušavaju olakšati na sve načine. "Ne želite da stalno dižu ruku samo da bi pitali koliko je sati." izjavio je Trobe.

"Škole će nastaviti raditi sve da omoguće mlađim učenicima potpunu relaksaciju. Postoji velika prednost kod korištenja digitalnih satova u učionicama za ispite jer je s njima manja mogućnost da se preračunaju u vremenu.", dodao je Trobe. 

Ravnateljica jedne srednje škole iz sjeverozapadnog Londona, Stephanie Keenan, za Telegraph je rekla da je njezina škola jedna od tih koje će napraviti zamjenu satova. Isto je potvrdila i voditeljica odjela škole Cockermouth, Cheryl Quine, koja je rekla da "neki od učenika nisu mogli shvatiti koliko je sati tijekom ispita."

Pedijatrica Sally Payne još je prošle godine upozorila da je djeci sve teže koristiti olovku i kemijsku zbog povećanog korištenja tehnologije. "Da bi držali i stisnuli kemijsku, treba vam jaka kontrola mišića u vašim prstima. Djeca trebaju mogućnost da razviju te vještine. Lakše je djetetu dati iPad nego ga usmjeriti da jača mišiće prstiju igrajući se kockicama, igračkama i konopom. Zbog toga, ne razvijaju temelje koji će im trebati za obično držanje olovke.", prenosi Goodfullness

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.