Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
22. veljače 2020.
Srećković ili...

video Rumunjski matematičar hakirao je sistem i 14 puta osvojio lutriju. „Ovako sam to učinio”

Screenshot YouTube
Screenshot YouTube
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2018. u 8:44 2018-09-09T08:44:00+02:00

Milijune nije spiskao na vile, sportske automobile ili kockanje. Stefan Mandel imao je plan.

RIJEKA  Kažu da imate četiri puta veće šanse da vas pogodi munja nego da dobijete na lutriji. Ipak, jedan rumunjski matematičar osvojio je lutriju čak 14 puta.

Stefan Mandel prvi je put dobio na lutriji iz gole nužde. Pokušavao je prikupiti novac kako bi svoju obitelj izvukao iz tad komunističke Rumunjske. Njegova je plaća, naime, tada iznosila samo 88 dolara mjesečno.

Dobitak mu je omogućio preseljenje najprije u Izrael, pa u Australiju, gdje se pokazao pravim srećkovićem i osvojio fine dobitke na lutriji još rekordnih 12 puta, piše The Hustle.

I nije Stefan Mandel skrenuo putem mnogih novopečenih milijunaša, kojima dobitak na lutriji zavrti glavom. Milijune nije spiskao na vile, sportske automobile ili kockanje. Mandel je imao svoj plan.

Doduše, najprije se malo zaigrao još dok je bio u Izraelu. Pokušao je hakirati lutriju američke države Virdžinije, zbog čega je 20 mjeseci proveo u izraelskom zatvoru.

Premda je njegova shema u to vrijeme bila legalna, prisilio je SAD i Australiju na donošenje novih zakona koji su to zabranili.

Što je točno izveo Stefan Mandel? 

Ključni dio njegova plana činila je kupovina listića naveliko i njihovo tiskanje kod kuće, što sad više nije legalno.

Plan se sastoji od šest koraka:

1. Izračunaj ukupni broj mogućih kombinacija. Primjerice, za lutriju koja traži biranje šest brojeva između 1 i 40, dobije se 3.838.380 kombinacija.

2. Pronađi lutriju, gdje jackpot iznosi najmanje triput više od ukupnog broja mogućih kombinacija.

3. Prikupi dovoljno novca kako bi platio za svaku kombinaciju. Mandel je, naime, prikupio čak 2.524 „investitora” kako bi pokušao hakirati lutriju Virdžinije.

4. Tiskaj milijune listića sa svakom kombinacijom. Ovaj je korak nekad bio legalan. No, sad je listiće moguće kupiti jedino na ovlaštenim mjestima.

5. Predaj listiće.

6. Osvoji novac! I ne zaboravi isplatiti „investitore”. Stefan Mandel ovom je shemom, primjerice, 1987. godine osvojio 1,3 milijuna dolara. No, dok je isplatio sve koji su u njoj sudjelovali, ostalo mu je samo 97 tisuća dolara. Neloša svota, u svakom slučaju!

Što se dogodilo rumunjskom srećkoviću nakon svih ovih avantura? Stefan Mandel danas živi mirnim i povučenim životu na južnopacifičkom rajskom otoku Vanuatuu, poznatom po svojim vulkanima i vodopadima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.