Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. ožujka 2020.
Milenijski problem

Riješena 'Riemannova hipoteza'? Umirovljenik tvrdi da je savladao matematički problem od milijun dolara

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 2. listopad 2018. u 14:06 2018-10-02T14:06:07+02:00

Michael Atiyah kaže da ima dokaz za Riemannovu hipotezu - jedan od najpoznatijih matematičkih problema koje dosad nitko nije riješio - no kolege mu ne vjeruju.

Poznati matematički problem zvan Riemannova hipoteza koju u 160 godina nitko nije uspio riješiti možda je konačno razriješena. Barem tako tvrdi umirovljeni profesor emeritus Sveučilišta u Edinburghu Michael Atiyah koji očito ni pod stare dane ne miruje kada je matematička znanost u pitanju, prenosi NBC.

Unatoč njegovih tvrdnjama da je riješio poznati problem, znanstvena je zajednica još uvijek nije detaljno razmotrila njegovu tezu te će proći određeno vrijeme, možda i godine prije, negoli se ustvrdi je li njegovo "jednostavno rješenje" zapravo točno.

Ako je u pravu, Atiyah će primiti nagradu u vrijednosti od jednog milijuna dolara koja je 2000. godine postavljena za prvu osobu koja dokaže hipotezu.

No kolege matematičar skloni su sumnji, a oni koji su pročitali njegov sažetak, objavljen na internetu, ne vjeruju u njegovu točnost.

- Atiyah je čarobnjak među matematičarima, no ima mnogo skepticizma među kolegama kada je u pitanju razina čarobnjaštva dovoljna da razbije Riemannovu hipotezu, rekao je za NBC John Allen Paulos, profesor matematike na Sveučilištu Temple u Philadelphiji.

No Atiyah, koji je u svojoj 60 godina dugoj karijeri osvojio niz prestižnih zadataka iz matematike, ne odustaje od svojih ideja.

- Sve radikalne ideje u početku se susreću sa skepticizmom, rekao je umirovljeni matematičar koji tek mora predati punu radnju na provjeru.

Riemannovu hipotezu predložio je matematičar Bernard Reimann 1859. i odnosi se na distribuciju primarnih brojeva. Radi se o vjerojatno najpoznatijem problemu u matematici, nakon što je Fermatov Posljednji teorem riješen u devedesetima. 

Je li nakon 160 godina ovaj milenijski problem pronašao svoje rješenje, a Michael Atiyah vječnu slavu, pokazat će vrijeme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.