Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Novi vjetrovi na BBC-u

RODNA RAVNOPRAVNOST Šestorici voditelja na BBC-ju smanjena plaća kako bi se izjednačili s kolegicama

foto: Reuters
foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 26. siječanj 2018. u 18:37 2018-01-26T18:37:00+01:00

Voditelj jutarnje emisije na BBC-ju Radio 4, John Humprys koji zarađuje između 687.000 i 744.000 eura dodaje da je, kao i drugi novinari, dragovoljno pristao na smanjenje.

LONDON – BBC, britanski audiovizualni javni servis, gdje raste nezadovoljstvo zbog razlike u plaći muških i ženskih zaposlenika, priopćio je u petak da su šestorica njegovih voditelja pristala na smanjenje plaće.

»Veoma smo zahvalni Huwu Edwardsu, Nickyju Campbellu, Johnu Humphrysu, Jonu Sopelu, Nicku Robinsonu i Jeremyju Vineu koji su pristali na smanjenje plaće«, rekao je glasnogovornik grupacije. Navedeni novinari i voditelji zarađuju od 228.000 do 858.000 eura na godinu.

»O pojedinostima u vezi s tim promjenama još ćemo razgovarati i BBC će pravodobno razgovarati i s drugim (novinarima)«, dodao je.

Voditelj jutarnje emisije na BBC-ju Radio 4, John Humprys koji zarađuje između 687.000 i 744.000 eura dodaje da je, kao i drugi novinari, dragovoljno pristao na smanjenje.

»BBC je danas u položaju koji se potpuno razlikuje od onoga prije nekoliko godina. Tada novca nije nedostajalo. No danas je to slučaj. Čini mi se i da među nama postoje velike razlike u plaći«, rekao je.

Priznao je da je »jedno vrijeme bio jako dobro plaćen«.

No urednik Amol Rajan je kazao da te pojedinačne odluke »ne rješavaju glavni problem« razlika u plaći u grupaciji.

»Ovo je prvi korak, ali on ne rješava glavno pitanje žena koje rade na BBC-ju i općenito razlika u plaćama unutar grupacije«, ocijenio je.

Vlada je pohvalila korak audiovizualne grupacije. »Premijerka je rekla da želi jednakost plaća« na BBC-ju, istaknuo je glasnogovornik Downing Street.

»Svaka odluka BBC-ja da počne rješavati taj problem je dobrodošla«, rekao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.