Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Američko istraživanje

RODITELJI OPREZ Autosjedalice mogu biti smrtonosne ako ih koristite ovako

RODITELJI OPREZ Autosjedalice mogu biti smrtonosne ako ih koristite ovako
RODITELJI OPREZ Autosjedalice mogu biti smrtonosne ako ih koristite ovako
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2019. u 14:02 2019-05-23T14:02:39+02:00

Zbog toga što su autosjedalice sigurnosne sjedalice i najsigurnije mjesto za bebe u automobilima roditelji i skrbnici možda greškom vjeruju da su te sjedalice sigurne i za spavanje

Najviše djece u autosjedalicama pogine izvan automobila kad se te sjedalice koriste za spavanje a ne za prijevoz, pokazalo je američko istraživanje.

«Autosjedalice su za automobile i nisu zamjena za kolijevke ili krevetiće«, kaže voditelj istraživanja dr. Jeffrey D. Colvin s medicinskog fakulteta sveučilišta Missouri u Kansasu.
Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje da se dječje autosjedalice ili sklopiva sjedeća kolica ne koriste za spavanje beba, podsjećaju znanstvenici u časopisu Pediatrics.
Znanstvenici navode da su roditelji svjesni sigurnosnih preporuka AAP-a da bebe trebaju spavati na leđima i same, ali čini se da im nije toliko poznato da bi trebale spavati jedino u kolijevkama i krevetićima«, navodi znanstvenik.

Colvin i njegov tim proučili su američke podatke o 11.779 smrtnih slučajeva djece povezanih sa spavanjem u razdoblju od 2004. do 2014. od kojih je tri posto nastupilo u raznim vrstama sjedalica poput autosjedalice ili sklopivih sjedećih kolica.

Od ukupnog broja umrlih u raznim vrstama sjedalica na autosjedalice otpalo je gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva. Znanstvenici su utvrdili da su u manje od 10 posto tih slučajeva sjedalice korištene u skladu s preporukama.

Do većine smrtnih slučajeva došlo je u vlastitom domu ili domu prijatelja ili rođaka i to za vrijeme koje je dijete bilo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Tri puta je bila veća vjerojatnost za smrt djeteta u sjedalici ako je bilo pod nadzorom osobe koja je brinula za više djece nego pod nadzorom roditelja i dva puta veći izgledi ako je dijete bilo pod nadzorom dadilje.

U mnogo slučajeva djeca nisu bila na odgovarajući način vezana u sjedalici, kazao je Colvin.

«Ono što smo često vidjeli je da je dijete bilo smješteno u autosjedalicu u kući satima i da je roditelj koji je trebao paziti na to dijete zaspao«.

Zbog toga što su autosjedalice sigurnosne sjedalice i najsigurnije mjesto za bebe u automobilima roditelji i skrbnici možda greškom vjeruju da su te sjedalice sigurne i za spavanje, napominje Colvin.

Siromašnije obitelji koje ne mogu kupiti kolijevku ili krevetić prisiljene su pustiti dijete da spava u autosjedalicama, dodaje on.

«Svi roditelji među kojima sam i ja krivi smo za iznošenje zaspale bebe iz automobila u sjedalici kako se ne bi probudila«, kaže Colvin.

»Najsigurnije što možemo učiniti za usnulo dijete je da ga smjestimo u kolijevku ili krevetić a minimalno je da dijete bude pod neprekidnim nadzorom i vezano u sjedalici u skladu s propisima«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.