Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
20. ožujka 2019.
Borba s vremenskim prilikama

Ponovno se gradi ledeni hotel na sjeveru Laponije

Foto Tanseaway
Foto Tanseaway
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2012. u 11:50 2012-12-02T11:50:42+01:00

Radnici poput Lego kockica slažu velike ledene blokove, kako bi u Jukkasjaerviju uskoro niknuo hotel sa šezdesetak soba.»Ovdje se radi o utrci s vremenom i borbi s vremenskim uvjetima. Naime, u potpunosti ovisimo o vremenskim uvjetima, postoje rokovi koje moramo poštovati, no vrijeme nam ne ide na ruku baš svake godine«, rekla je Beatrice Karlsson koja nadzire izgradnju hotela

JUKKASJAERVI  U Jukkasjaerviju, malome selu u švedskoj Laponiji, na samome sjeveru zemlje dvadesetak radnika u debelim parkama gradi hotel od ledenih blokova koji će se otopiti u proljeće kada nastupi zatopljenje.
Radnici poput Lego kockica slažu velike ledene blokove, kako bi u Jukkasjaerviju uskoro niknuo hotel sa šezdesetak soba. Arhitekti su zamislili divovski iglu s arkadama, nekoliko ledenih kupola, barom i više dvorana, pa čak i kapelicom u kojoj će se za nekoliko tjedana sklapati brakovi i obavljati krštenja.
Icehotel bi svoja vrata prvim gostima trebao otvoriti 7. prosinca, pa su radnici upregnuli sve snage. »Ovdje se radi o utrci s vremenom i borbi s vremenskim uvjetima. Naime, u potpunosti ovisimo o vremenskim uvjetima, postoje rokovi koje moramo poštovati, no vrijeme nam ne ide na ruku baš svake godine«, rekla je Beatrice Karlsson koja nadzire izgradnju hotela.
Nakon većih radova, objasnila je, treba postaviti namještaj – također ledeni, veliki bar, skulpture, rasvjetu, izrezbariti ukrase u ledu. Iznos od pet milijuna kruna ili oko 579.000 eura namijenjen je samo ukrasima u hotelu. U šest će apartmana umjetnici, koji su stigli sa sve četiri strane svijeta izraditi umjetnička djela u ledu. Selekcija je bila oštra, a četvero ih je izabrano je između stotinjak kandidata.
Gosti će spavati na krevetima prekrivenim lisičjim krznom u krznenim vrećama za spavanje. Pri odlasku iz hotela svi će gosti dobiti potvrdu da su proveli noć na minus sedam Celzijusovih stupnjeva. Temperature su vani puno niže, ponekad dosegnu i – 40 stupnjeva ispod nule, no u hotelu je »puno toplije«, najniža temperatura je -8. Noćenje u ovakvom hotelu stoji između 2200 i 7000 kruna, tj. između 255 i 810 eura.
Stručnjak za nordijsku arhitekuturu Rasmus Waern otkriva kako je riječ o tradiciji dugoj 23 godine. »Isti« hotel nastaje i nestaje svake godine na obali rijeke Torne gotovo u isto vrijeme. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka