Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
17. siječnja 2020.
Bliži se kraj ljeta

PRIPREMITE JAKNE Očekuje se nagli pad temperature, ponegdje kiša i jači vjetar

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2018. u 18:25 2018-09-19T18:25:35+02:00

Tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu.

Ako je prošlih dana i bilo nekih prijepora, sada ih više nema - u ovome tjednu završit će razdoblje stabilnog, suhog i iznadprosječno toplog vremena, ponegdje čak i vrućeg. Uostalom, u nedjelju i kalendarski/astronomski počinje jesen!, piše Zoran Vakula na stranici HRT-a.
I dok su pozorniji pratitelji mnogobrojnih prognostičkih modela atmosfere prošlih dana tijekom analize prognoza još i mogli pjevušiti one poznate stihove: "Kamo dalje rođače..." i "Kojim putem krenuti, može li tko reći..." - danas se gotovo sa sigurnošću može najaviti znatnija promjena vremena.
Najnoviji izračuni različitih atmosferskih modela prilično su jedinstveni u diljem Hrvatske padu temperature, ponegdje i kiše, te osjetnijem vjetru.
Naravno, i dalje nije sasvim pouzdano gdje će točno, kada i za koliko osvježiti tijekom vikenda, i koliko će se gdje izmjeriti litara kiše po četvornome metru - ponegdje vjerojatno i nimalo, ali promjena vremena je neprijeporna.
Iznadprosječno suho i toplo razdoblje, kao rijetko kada u ovom dijelu godine završit će sa završetkom kalendarskog/astronomskog ljeta, u većini Hrvatske i poneki sat prije.

Pritom će se malo smanjiti dosadašnje veliko odstupanje od prosječne temperature zraka, ali u mnogim mjestima vjerojatno nedovoljno da ovogodišnje razdoblje od 1. travnja do 30. rujna ne postane najtoplije u povijesti mjerenja. Čak i toplije od do sada rekordnog 2003. godine.

Za razliku od prošla dva vikenda, kada su promjene vremena bile manje izražene i uočljive, te samo kratkotrajne, gotovo pa lokalne, tijekom ovoga vikenda vrijeme će se gotovo sigurno stubokom promijeniti u većini Hrvatske. Ponajviše u sjevernim i zapadnim krajevima, a najmanje na jugu.
Velika je vjerojatnost i mjestimične jake bure s olujnim udarima, koji će osobito podno Velebita onemogućavati normalno prometovanje u subotu navečer i u nedjelju prijepodne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.