Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Zagađenje proizvodnjom hrane

Osviješteni Danci: Razmišljaju o etiketiranju hrane i pakiranja prema njihovom utjecaju na okoliš

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 14:28 2018-10-18T14:28:57+02:00

- Svi znamo da proizvodnja hrane utječe na klimu, no kada bi ostatak svijeta proizvodio hranu onako kako mi to činimo u Danskoj, svijet bi bilo bolje mjesto, rekao je Morten Høyer, voditelj vijeća za CNN.

Još jedan primjer sa sjevera Europe pokazuje svjetlosne godine u načinu savjesnog razmišljanja i djelovanja kojima je Danska udaljena od ostatka svijeta. Naime, njihova vlada razmišlja o uvođenju etiketiranja i sortiranja proizvoda i njihovih pakovanja u trgovinama prema njihovom utjecaju na okoliš i klimatske promjene.

Ambiciozna inicijativa izračunala bi stupanj utjecaja prema nizu faktora - vremenu transporta koji je potreban da proizvod dođe na police, količini vode koja je potrebna za proizvodnju, pesticidima koji se koriste na vanjskim površinama, učinku pakiranja na okoliš, količini stakleničkih plinova koji nastaju kao posljedica proizvodnje.

Vlasti priznaju da će to biti težak zadatak s obzirom na izazove ocjenjivanja proizvoda naspram nutritivnog sadržaja koje sadrže.

Idealno, trgovine će tako ohrabriti kupce da kupuju odgovornije i prisiliti proizvođače hrane da koriste održivije metode pri proizvodnji.

Dansko vijeće agrikulture i hrane zadnjih deset godina usko surađuje s Europskom unijom u razvoju učinkovitog sustava vrednovanja, a odvjetnički su timovi udruženi u projekt prošlog tjedna ponudili formalno dovršen prijedlog etiketiranja proizvoda.

- Naš je cilj razviti točan princip etiketiranja. Moramo uključiti svaki dio informacije tako da proizvodi poput biljnih zamjenskih proizvoda za meso imaju informacije o klimatskim utjecajima soje u namirnicama koje se proizvode u Južnoj Americi. Takve stvari je teško izračunati pa imamo stvaran izazov pred nama prije negoli sa sigurnošću kažemo da imamo pravo rješenje za klimatsko etiketiranje, rekao je Morten Høyer, voditelj vijeća za CNN.

- Svi znamo da proizvodnja hrane utječe na klimu, no kada bi ostatak svijeta proizvodio hranu onako kako mi to činimo u Danskoj, svijet bi bilo bolje mjesto, dodao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.