Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Umjetnost

foto Ono što planira učiniti pedantni mozaik-skulpturist iz Hrvatske iznenadilo bi i slavnog Michelangela

foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 26. srpanj 2018. u 17:17 2018-07-26T17:17:17+02:00

Kako su skulpture bile sve složenije, tako je rastao i broj šibica, pa Tomislav sad tako radi na svojoj najvećoj skulpturi

Mozaik-skulpturizam

Tomislav Horvat iz mjesta Podturen, nedaleko od Čakovca, mnogima je već poznat po onome čime se bavi, a to je kako on sam kaže "mozaik-skulpturizam". On, naime, stvara skulpture koristeći šibice.

Prvu skulpturu "Kum" izradio je od 117.000 šibica, te se ponosi što je to ujedno bila i prva skulptura od šibica u prirodnoj veličini u svijetu.

Među njegovim dosadašnjim radovima su i skulptura W. A. Mozarta i klavira u prirodnoj veličini.

Kako su skulpture bile sve složenije, tako je rastao i broj šibica, pa Tomislav sad tako radi na svojoj najvećoj skulpturi - Michelangelovog Davida namjerava također izraditi od šibica.

- Cijelu skulpturu ću napraviti u prirodnoj veličini visine 517 centimetara. Međutim, izradit ću i Michelangela kako radi na samoj skulpturi, pojašnjava Tomislav.

Skulptura koja će se zvati "Stvoritelj" bit će njegova najveća skulptura, samim time i najveća skulptura od šibica u svijetu.

- Po mojoj procjeni bit će potrebno više od 500 000 šibica. U samo podnožje ugrađeno je njih više od 80 000, kaže Horvat koji je već prionuo na izradu Davidovih nogu koje su velike skoro kao on sam. 

Skulptura David

Davidova noga i Tomislav Horvat

Tomislav Horvat do sada je izlagao na nekoliko izložaba, a više njegovih radova možete pogledati i na Facebook stranici umjetnost.sibica

foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mozaik-skulpturizam

Mozaik-skulpturizam

Mozaik-skulpturizam

Mozaik-skulpturizam

Mozaik-skulpturizam

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.