Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Modom protiv trudnoće

Odsad bi žene mogle spriječiti neželjenu trudnoću - nakitom. Znanstvenici su pronašli način

Izvor: Georgia Tech
Izvor: Georgia Tech
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2019. u 8:31 2019-04-20T08:31:00+02:00

Znanstvenici su pronašli način da kontraceptivne hormone smjeste u satove, naušnice, ogrlice i prstenje. Specijalan nakit će tako, osim ukrašavanju tijela, poslužiti i za postupno otpuštanje hormona u kožu

Kontraceptivni nakit je novi, i zasad najelegantniji, način za sprečavanje neželjene trudnoće.

Znanstvenici su, naime, pronašli način da kontraceptivne hormone smjeste u satove, naušnice, ogrlice i prstenje.

Specijalan nakit će tako, osim ukrašavanju tijela, poslužiti i za postupno otpuštanje hormona u kožu. Na vrlo sličnom principu djeluju i kontracepcijski flasteri.

nakit

Georgia institute of Technology je mjesto na kojem se razvija ova neobična metoda kontracepcije, prenosi Geek.hr.

˝Ova nova tehnika bi mogla omogućiti ženama da spriječe neželjenu trudnoću˝, rekao je Mark Prausnitz, voditelj znanstvenog tima.

Sve što žena treba učiniti jest nositi na sebi dotični ´hormonski nakit´ najmanje 16 sati na dan. Konkretni vremenski period dostatan je da otpusti količinu hormona dovoljnih za djelotvornu zaštitu od neželjene trudnoće.

Zasad je kontraceptivni nakit u ispitnoj fazi. Testiran je na štakorima i svinjama, a znanstvenici su izvijestili da su ženke dobro podnijele hormonske naušnice.

nakit 2

Tehnologija na kojoj se zasniva ova metoda kontracepcije možda djeluje neuobičajeno, ali uopće nije nova. Naime, to je tehnologija transdermalnih flastera s kojom već postoji puno iskustva u upotrebi davanja lijekova.

Prausnitz tvrdi da rade na tome da transdermalni flaster bude površinom što manji i diskretniji. Istovremeno, sama uporaba je olakšana njegovim nanošenjem pomoću nakita.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.