Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Nova direktiva

Obiteljskim nasilnicima zabranjen je ulazak u Australiju

Izvor: Novi list/Arhiva
Izvor: Novi list/Arhiva
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2019. u 8:12 2019-03-05T08:12:52+01:00

Prema novome australskome zakonu stranci koji počine nasilne zločine protiv žena ili djece bit će izbačeni iz Australije te im neće biti dopušten ulazak u zemlju.

Dužnosnici će sada moći otkazati vize onima koji su proglašeni krivima za nasilje u obitelji nakon što je u četvrtak stupio na snagu nalog ministra za imigraciju Davida Colemana.

Prethodno su se stranim nositeljima viza mogli ukinuti iste samo ako su bili u zatvoru minimalno 12 mjeseci ili nisu prošli test osobnosti.

Nova direktiva unutar Odjela za imigraciju uslijedila je nakon što je Upravni žalbeni sud poništio odbijanje vize za ulazak u zemlju jednom Dancu koji je proglašen krivim nakon što je napao sina.

Prema prethodnom zakonu njegova uvjetna osuda u Danskoj, u trajanju od 30 dana, nije jamčila da mu je odbijen ulazak u Australiju.

Coleman je prošle godine izjavio da bi ozbiljna priroda obiteljskog nasilja trebala biti priznata u zakonodavstvu, prenosi LADbible.

˝Ulazak ili ostanak u Australiji privilegija je i očekuje su nedržavljani poštovali i da će poštovati zakon˝, ističe Coleman.

˝Nasilje unutar obitelji može nanijeti dugotrajnu traumu žrtvama i njihovim prijateljima i ostalim članovima obitelji˝, zaključio je.

Australska vlast već je pokazala oštar stav prema nasilju kada su zabranili reperu i pjevaču Chrisu Brownu da uđe u zemlju zbog napada na svoju bivšu djevojku Rihannu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.