Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Egzotične životinje

Neodgovorni vlasnici Trachemys scripta elegans ugrozili domaće životinjske vrste

Crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans)
Crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans)
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2017. u 21:18 2017-06-26T21:18:37+02:00

Trenutno ne postoji zakonska regulativa po kojoj se invazivne vrste mogu uklanjati iz prirode, no do njenog donošenja mole se građani da jave nalaze egzotičnih kornjača na mail info@hhdhyla.hr ili u putem Facebooka. Temeljem nalaza u budućnosti će biti moguće odrediti problematična područja na kojima je potrebno obnoviti narušenu prirodnu ravnotežu

U četvrtak, 22. lipnja, zaposlenik Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Dubravko Dender pri posjetu zagrebačkom parku Bundeku opazio je i fotografirao odraslu jedinku crvenouhe kornjače (Trachemys scripta elegans) uslijed polijeganja jaja. To je prvi nalaz jaja crvenouhe kornjače na Bundeku!

Ovaj pronalazak nagnao je Udrugu Hyla da upozori javnost o štetnosti invazivnih vrsta i puštanja kućnih ljubimaca u prirodu. 

Invazivne vrste strane su vrste biljaka ili životinja čije naseljavanje ili širenje u ekosustavu u kojem prirodno ne obitavaju, negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili stanje područja na koja su unesene.

U Hrvatskoj veliki problem stvaraju egzotične kornjače. Najpoznatija je upravo crvenouha, ali zabilježena je i žutouha kornjača (Trachemys scripta scripta), lažna geografska kornjača (Graptemys pseudogeographica) te kineska mekoštitka (Pelodiscus sinensis). Crvenouha kornjača vrsta je koja je u Europu uvezena krajem prošlog stoljeća iz Sjeverne Amerike da bi se prodavala kao kućni ljubimac. Kada bi postala prevelika za uzdržavanje neodgovorni vlasnici puštali su ju u prirodna staništa poput lokvi, bara, jezera i potoka, a takva staništa dom su naših autohtonih slatkovodnih vrsta - barske (Emys orbicularis) i riječne kornjače (Mauremys rivulata).

Crvenouha kornjača puno je agresivnija od naših autohtonih, brzo nametne svoju prisutnost na najbolja hranilišta i sunčališta, a budući da zauzimaju istu ekološku nišu stvara se problem za opstanak domaćih populacija kornjača. Njihova brojnost s vremenom opada, a crvenouhih raste! Odlični su primjeri jezera zagrebačkog parka Maksimir u kojima je u zadnjih nekoliko godina zabilježena veća prisutnost egzotičnih invazivnih kornjača nego domaćih barskih. Sve je to dovelo do donošenja zakona o zabrani uvoza i prodaje crvenouhih i žutouhih kornjača, iako se one i dalje mogu nabaviti drugim načinima. 

Trenutno ne postoji zakonska regulativa po kojoj se invazivne vrste mogu uklanjati iz prirode, no do njenog donošenja mole se građani da jave nalaze egzotičnih kornjača na mail info@hhdhyla.hr ili u putem Facebooka. Temeljem nalaza u budućnosti će biti moguće odrediti problematična područja na kojima je potrebno obnoviti narušenu prirodnu ravnotežu. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.