Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
8. prosinca 2019.
Rudolf Hess

Napokon razjašnjena sudbina Hitlerovog zamjenika. Oko njega su se stvarale razne teorije zavjera

Izvor: Reuters/Wikipedia
Izvor: Reuters/Wikipedia
Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2019. u 12:28 2019-01-23T12:28:00+01:00

Sada je tajna napokon riješena nakon što su umirovljeni vojni liječnik američke vojske i forenzičar iz Austrije pronašli Hessov uzorak krvi i usporedili ga s njegovom rodbinom koja još uvijek živi u Njemačkoj

Teorija zavjere iz Drugoh svjetskog rata, prema kojoj je Hitlerov zamjenik - Rudolf Hess, izbjegao suočavanje s pravdom zato što je navodno bio zamijenjen dvojnikom, napokon je razotkrivena nakon što su otkriveni novi DNK dokazi.

Hess je uhićen 1941. godine nakon što je padobranom stigao u Škotsku, pod još uvijek ne do kraja razjašnjenim okolnostima. Navodno je to učinio u očajničkom pokušaju da postigne mir s Velikom Britanijom.

Kasnije mu je suđeno u Nürnbergu te je odveden u zatvor Spandau u Berlinu gdje je bio zatočen sve do svoje smrti 1987. godine.

Britanski liječnik Hugh Thomas, koji je radio u Spandauu, inzistirao je na tvrdnji da zatvorenik, koji je navodno bio Hess, nije imao odgovarajuće ožiljke, što je dovelo do četiri neuvjerljiva istraživanja britanske vlade.

Sada je tajna napokon riješena nakon što su umirovljeni vojni liječnik američke vojske i forenzičar iz Austrije pronašli Hessov uzorak krvi i usporedili ga s njegovom rodbinom koja još uvijek živi u Njemačkoj.

Rezultati pokazuju da postoji samo jedan posto šanse da krv ne pripada Rudolfu Hessu.

Dr. Sherman McCall radio je u vojnom medicinskom centru Walter Reed u Washingtonu kada je prvi put saznao da je kolega Rick Wahl nekad radio u Spandauu i da je sa sobom ponio uzorak Hessove krvi.

McCall je tek nekoliko godina kasnije otkrio da postoji sumnja oko Hessovog identiteta i tražio je da se upotrijebi uzorak kako bi se saznala istina.

Jan Cemper-Kiesslich, molekularni biolog u DNA jedinici na Odjelu za pravnu medicinu Sveučilišta u Salzburgu, izvadio je DNK iz osušene krvi, te su potom tražili rođaka da bi uvidjeli postoji li podudarnost.

Statistička analiza rezultata sugerira 99,99-postotnu vjerojatnost da uzorak krvi dolazi od bliskog člana obitelji i živog Hessovog rođaka.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Forensic Science International Genetics, zaključuje da je gotovo sigurno da je zatvorenik doista bio Rudolf Hess.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.