Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 12
Sutra: 23° 23° 12
24. kolovoza 2019.
Azijske države na vrhu

Najmoćnije putovnica na svijetu: Brexit srušio rejting Velike Britanije, a Hrvatska se dobro pozicionirala

FOTO/Flickr
FOTO/Flickr
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 9:22 2019-07-07T09:22:25+02:00

Podatci su stigli s indeksa stranice "Henley Passport" koja periodično objavljuje koliko pristupa imaju putni dokumenti pojedine države.

CNN javlja da su u drugoj polovici 2019. godine, Japan i Singapur zadržali poziciju na vrhu ljestvice najmoćnijih putovnica. Južna Koreja je pala na drugo mjesto. Podatci su to s indeksa stranice "Henley Passport" koja periodično objavljuje koliko pristupa imaju putni dokumenti pojedine države. 

Singapurska i japanska putovnica su na vrhu ljestvice jer oba dokumenta pojedinačno omogućuju ulaz u 189 država. Južna Koreja je sada rame uz rame na drugom mjestu s Finskom i Njemačkom, gdje građani navedenih država mogu bez vize posjetiti 187 drugih država. 

Finska je dobro prošla zbog nedavnih promjena u pakistanskom načinu izdavanja viza. Pakistan sada nudi ETA (elektroničko odobrenje za posjete u turističke ili poslovne svrha) građanima pedeset država, uključujući navedenu Finsku, Japan, Mlatu, Španjolsku, Švicarsku i Ujedinjene Arapske Emirate, ali ne i SAD i Veliku Britaniju. Na našem kontinentu, pri vrhu su Danska, Italija i Luksemburg koje drže treće mjesto u indeksu.

S njihovim putovnicama se bez vize može u 186 država. Francuska, Španjolska i Švedska su na četvrtom mjestu sa 185 država. Hrvatska se našla na dvadesetom mjestu, s ukupno 167 država koje možemo posjetiti bez vize. Susjedna Slovenija drži deseto mjesto u društvu Latvije i Slovačke, a s njihovom se putovnicama slobodno može u 179 država. 2014. godine, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo su bile na vrhu ljestvica, ali sada su pale na šesto mjesto.

CNN kaže da im je to ujedno i najgori plasman od 2010. godine. Brexit je srušio rejting Ujedinjenog Kraljevstva, a "Henley Passport Index" kaže da ta država ima "nesigurnu poziciju zbog zavrzlame oko uvjeta i vremena izlaska iz EU". Ujedinjeni Arapski Emirati su se uspeli na ljestvici i ušli na top dvadeset, prvi put u povijesti ovog indeksa. U samo pet godina su više nego udvostručili broj država čiji građani mogu ući bez prethodne vize. 

Na dnu ljestvice se ponovno našao Afganistan. Njihovi državljani ne trebaju vize za tek dvadeset i pet država diljem svijeta.  Dr. Christian H. Kaelin, predsjednik za "Henley & Partners" te kreator indeksa putovnica, kaže: "Uz nekoliko primjetnih iznimaka, posljednje rangiranje pokazuje da su države diljem svijeta više otvorile mogućnost ulaska, što je krucijalno za ekonomiju i društveni napredak", prenosi CNN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka