Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Dvije međunarodne izložbe

Najmanja mačka na svijetu za vikend u zagrebačkom Westgateu

Foto Pets4Homes
Foto Pets4Homes
Autor:
Objavljeno: 4. ožujak 2017. u 11:14 2017-03-04T11:14:35+01:00

U zagreb stiže najmanja na svijetu, Singapurska mačka, a također i Kurilski bobtail dugodlaki, također rijetka pasmina koju nemamo često prilike vidjeti po europskim izložbama, priopćio je Savez felinoloških društava Hrvatske

ZAGREB Savez felinoloških društava Hrvatske ovog vikenda, 4. i 5. ožujka, u Zagrebu organizira dvije međunarodne izložbe mačaka, na kojima će sudjelovati i najmanja na svijetu, Singapurska mačka, a također i Kurilski bobtail dugodlaki, također rijetka pasmina koju nemamo često prilike vidjeti po europskim izložbama, priopćio je Savez felinoloških društava Hrvatske.

Singapurska mačka, najmanja i jedna od najrjeđih uzgojnih pasmina mačke na svijetu bit će predstavljena na međunarodnim izložbama u zagrebačkom Westgate Shopping Cityju.

Tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović podsjetila je da smo tu pasminu imali prilike vidjeti na njihovoj izložbi prije tri godine, kada je pobudila neviđeno zanimanje javnosti, pa vjeruje da će ljubitelje mačaka obradovati ova vijest da ponovno dolazi u Zagreb. Pojasnila je kako odrasla Singapurska mačka teži tek oko 2,5 kilograma ali je vrlo temperamentna i komunikativna vrsta.

No, kaže Leopoldović, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovome području jer u Westgate stiže još jedna atraktivna pasmina - Kurilski dugodlaki bobtail, pasmina porijeklom iz Japana. U prirodi su izvrsni lovci, posebno ribe, što je jedan od razloga zbog čega ta mačka ima posebnu sklonost prema vodi. Može uloviti ribu tešku i do 5 kilograma ali i zeca.

Kao ljubimci su vrlo privržene, miroljubive i prilagodljive prirode te su zahvaljujući svom karakteru postale brzo popularne. Ono što je karakteristično za ovu pasminu je gen za kratak rep, pa Kurilski bobtail zbog »pompon» repa mnoge podsjeća na zeca.

U Savezu felinoloških društava Hrvatske ističu kako osim iz Hrvatske četveronožne ljepotice stižu iz mnogih europskih zemalja, od Slovenije, Italije, Austrije, Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke do Bugarske. Na izložbama će biti predstavljeno 20 različitih pasmina mačaka.

Na subotnjoj će izložbi Savez proglasiti nacionalne pobjednike za 2016. godinu, najuspješnije hrvatske mačke prema uspjehu na međunarodnim izložbama. Po prvi puta, uz pasminske mačke, nacionalni pobjednik postat će i jedna domaća mačka, Mac Jack aka Mrrrr, u vlasništvu veterinarke Tamare Stipetić, koja ju je udomila nakon što je odbačena kao mačić od nepuna dva tjedna.

Izložba na 1. katu Westgate Shopping Cityja za javnost će biti otvorena od 12 do 21 sat u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana bit će Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.