Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Dom slavnih

Na javnoj dražbi vrata legendarnog Chelsea Hotela u New Yorku

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2018. u 15:59 2018-04-08T15:59:24+02:00

Pedesetak vratiju legendarnog Chelsea Hotela u kojem su obitavale generacije umjetnika u New Yorku ponudit će se na dražbi u četvrtak nakon što ih je spasio jedan beskućnik.

Lista slavnih gostiju je duga: Janis Joplin, Leonard Cohen, Jimi Hendrix, Mark Twain, Jack Kerouac, Bob Marley, Humphrey Bogart, Joni Mitchell, Madonna, Andy Warhol. U hotelu su obitavali nekoliko dana, tjedana a ponekad i godina.

Leonard Cohen ovjekovječio je povijest te te dvanaesterokatnice u 23. ulici pjesmom »Chelsea Hotel No.2«. Hotel otvoren 1884., zatvoren je 2011., radi obnove i od originalne zgrade ostat će očuvano samo pročelje.

No, neznanac danas vraća hotel pod svjetla pozornice. Nakon što je živio u Chelsea Hotelu od 2002. do 2011., a izbačen je jer nije mogao plaćati smještaj, Jim Georgiou na kraju se odlučio živjeti na pločniku preko puta sa svojim psom Teddyjem.

Od tamo je 2012. primijetio radnike koji su se spremali baciti stara vrata i uspio je spasiti njih pedesetak uz pomoć prijatelja, priča Arlan Ettinger, predsjednik aukcijske kuće Guernsey koja organizira prodaju.

Georgiou je potom u susjednoj knjižnici proveo duge sate u pokušaju identificiranja osoba koje su odsjedale u sobama kojima su pripadala pojedina vrata.

Uspio je spojiti 22 vrata sa slavnim gostima te dobio pristanak Guernseyja prošle godine nakon što ga je odbilo nekoliko aukcijskih kuća.

Više ne živi na ulici, stanuje kod prijatelja, ali usprkos ograničenim sredstvima odlučio je darovati polovicu prihoda od prodaje nevladinoj organizaciji City Harvest koja pomaže gladnim Njujorčanima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.