Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.

NJEGOV OBRAČUN SA ŽIVOTINJAMA Trumpova administracija ponovo odobrila 'cijanidne bombe'

foto: Pixnio
foto: Pixnio
Autor:
Objavljeno: 9. kolovoz 2019. u 11:21 2019-08-09T11:21:00+02:00

"One su nevjerojatno opasne za ljude, njihove ljubimce i ugrožene životinje", rekla je čelnica centra za bioraznolikost Collette Adkins.

WASHINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je odobrila upotrebu kontroverznih klopki s otrovom, poznatih kao 'cijanidne bombe', za usmrćivanje divljih lisica, divljih pasa i kojota unatoč golemom protivljenju skupina za prava životinja i očuvanje prirode.

Uređaji službenog naziva M-44 ukopavaju se u zemlji i nalikuju prskalicama za travnjake. Kada životinja stane na njezinu kapsulu, 'prskalica' izbacuje natrijev cijanid i ubija je.

Vlada je obustavila upotrebu klopki prošle godine jer je na nju stao dječak sa svojim psom u Idahu. Pas je nakon toga uginuo, a dječak je bio ozlijeđen. Njegova obitelj tužila je saveznu vladu.

Upotreba je sada ponovo odobrena na zgražanje skupina za zaštitu okoliša koje su federalnu Agenciju za zaštitu prirode zasule s 20 tisuća pisama.

"One su nevjerojatno opasne za ljude, njihove ljubimce i ugrožene životinje", rekla je čelnica centra za bioraznolikost Collette Adkins.

Po podacima vlade, naprave M-44 ubile su 6579 životinja prošle godine, među njima više od 200 koje nisu bili meta, poput rakuna, oposuma, tvorova i jednog medvjeda.

Adkins tvrdi da se radi velikom podcjenjivanju broja mrtvih životinja.

Klopke se po novim pravilima ne smiju postavljati 30 metara od ceste i moraju biti jasno označene upozorenjima udaljenima najmanje pet metara od klopke.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.