Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 18° 22° 2
26. travnja 2018.
Znanstvenici utvrdili

Moćni mesožder: T - rex je grizao snagom - tri automobila

Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2017. u 12:17 2017-05-19T12:17:14+02:00

Znanstvenici su otkrili još jedan razlog za divljenje Tyrannosaurusu rexu. Kada je golemi mesožder zagrizao, činio je to silom jednakom težini triju automobila, što mu je omogućavalo da s lakoćom mrvi kosti.

Znanstvenici su na temelju računalnog modela kreiranog po mišićnoj anatomiji T. rexove čeljusti i analizi njegovih živućih rođaka, poput krokodila, ustanovili da je sila njegova ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

»Dok je god to bilo sačinjeno od mesa i kostiju, T. rex je mogao pregristi što je htio«, kazao je paleobiolog s floridskog sveučilišta Gregory Erickson.

Tragovi ugriza na fosiliziranim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T. rex mrvio kosti. Ta je sposobnost tom golemom stvoru, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost pred ostalim predatorima kojima to nije uspijevalo.

»Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži«, rekao je paleobiolog Paul Gignac sa sveučilišta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science. »Naravno, to je bio i rizik jer je prodiranjem u kost moglo doći do teških oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata«.

T. rex je posjedovao najveću silu ugriza od bilo kojeg stvora kojega su znanstvenici proučavali i daleko veću od bilo kojeg živućeg bića. Ali ona nije najsnažnija u povijesti. Procjenjuje se da je golemi krokodil Deinosuchus, koji je živio nekoliko milijuna godina prije T. rexa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka