Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
23. siječnja 2020.
Izložba

Kršćani u Izraelu se sukobili s policijom zbog skulpture ˝McIsusa˝

Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2019. u 10:41 2019-01-14T10:41:49+01:00

Skulptura Ronalda McDonalda prikovanog za križ, trenutno izložena u izraelskom Muzeju umjetnosti Haifa, razbjesnila je lokalnu kršćansku zajednicu.

U petak se oko stotinu kršćanskih prosvjednika sukobilo s izraelskom policijom zbog djela koje se prikazuje u muzeju, piše novozelandski Newshub.

Trojica policajaca ozlijeđena su u sukobu u kojem je korišten suzavac i granate za omamljivanje.

Skulptura, koju je izradio finski umjetnik Jani Leinon, dio je izložbe pod nazivom Sveti bogovi, koja također uključuje Isusa koji je prikazan kao Ken lutka. Izložba je nastala kao odgovor suvremenih umjetnika na pitanja religije te njihovih (ne)vjerovanja u suvremenu svjetsku stvarnost, u kojoj dominira potrošačka kultura.

Lokalni katolički vođa pozvao je na zatvaranje izložbe.

"Proglašavamo izložbu povredom najsvetijeg simbola kršćanstva od strane ustanove koja bi trebala služiti građanima svih religija", rekao je vlč. Archimandrite Agapious Abu Sa'ada iz Grčke katoličke arheparhije.

Rekao je da ono što je moglo biti prikladno za izlaganje u Europi nije prikladno za njihovu zajednicu.

Izraelski ministar kulture Miri Regev poslao je ravnatelju muzeja Nissimu Talu pismo u kojem je tražio da se skulptura ukloni. Tal je odgovorio pristankom da se sastane s crkvenim vođama.

Također je osudio nasilne prosvjede i molotovljev koktel koji je bačen u muzej.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.