Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Podrška građana

video Knjižare propadaju diljem svijeta. No postoji i lijepa priča o gradiću koji se pokrenuo da spasi svoju

Foto Facebook
Foto Facebook
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 8:29 2018-11-02T08:29:55+01:00

Stotine posvećenih kupaca i stalnih posjetitelja knjižare, koja je za mnoge naprosto više od mjesta gdje kupuju knjige, dalo je donacije i zajmove koje će s godinama knjižara vratiti kako bi pomogli dostići cilj kampanje i sačuvati poslovanje knjižare.

Dok većina malih i nezavisnih knjižara diljem svijeta zatvara svoje radnje pod pritiskom većih lanaca i pada popularnosti knjiga, jedna lokalna knjižara u malom engleskom gradiću ne samo da se odupire propadanju već unapređuje svoje poslovanje, a sve zahvaljujući građanima koji svojim aktivizmom za spas knjižare ne dozvoljavaju da bude ikako drugačije.

A okolnosti za knjižaru October Books u Southamptonu nisu lake otkako je zgrada u kojoj se mala i nezavisna poslovnica nalazi od 1977. godine podigla cijenu najma. Tada je vlasnik knjižare osnovao crowdfunding kampanju u iznosu od 400 000 dolara u nadi da će sa sakupljenim novcem moći kupiti obližnju staru zgradu banke.

Stotine posvećenih kupaca i stalnih posjetitelja knjižare, koja je za mnoge naprosto više od mjesta gdje kupuju knjige, dalo je donacije i zajmove koje će s godinama knjižara vratiti kako bi pomogli dostići cilj kampanje i sačuvati poslovanje knjižare. I cilj su, nakon samo nekoliko mjeseci skupljanja, postigli.

Međutim, proteklog se vikenda pojavio novi financijski izazov za vlasnika koji je sve sadržaje u knjižari morao prebaciti sa stare lokacije na novu. Znajući da može računati na pomoć nekih sugrađana, pozvao ih je na volontersku akciju stvaranja ljudskog lanca koji bi napravio transfer.

No za razliku od nekoliko desetaka očekivanih volontera, na dan akcije pojavilo se više od 200 sugrađana, i mladih i starih, koji su na koncu u manje od sat vremena prebacili više od 2.000 knjiga u njihov novi dom.

Amy Brown, jedna od zaposlenica knjižare, rekla je za NPR da je cijeli tim bio oduševljen reakcijom građana.

- Davala sam knjige ljudima bez da sam vidjela kraja lanca. Tek sam nakon dvadesetak minuta zapravo izašla na cestu i vidjela količinu ljudi. Bilo je to vrlo iznenađujuće, pozitivno iskustvo - jednostavno vas pokrene kada vidite toliko ljudi koji su ondje naprosto jer su željeli pomoći i jer su željeli biti dijelom nečeg većeg, rekao je Brown.

Bilo da su došli namjerno ili su se akciji pridružili slučajno kada su se našli na mjestu događaja, građani su s veseljem dali svoje ruke za knjige, a u cijelu priču uključili su se i lokalni kafići i restorani ponudivši volonterima i malu okrjepu.

Premda još mnogo posla čeka vlasnika knjižare i njegove zaposlenike prije negoli otvore vrata na novoj lokaciji, uz ovakvu podršku lokalne zajednice, uspjeh je vjerojatno zagarantiran.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu