Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
6. prosinca 2019.
Koze na zadatku

Kanađani angažirali koze da unište gradske nasade - marihuane

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 4. listopad 2018. u 8:14 2018-10-04T08:14:39+02:00

Trenirane da se hrane marihuanom, koze u jednom kanadskom parku svakog ljeta brste nasade trave, a toliko su učinkovite da čak i sjeme razgrade do te mjere da se ne može ponovno uhvatiti u zemlju.

Svi znamo za pse tragače ili policijske konje, no priča o kozama koje vlada angažira za poseban zadatak zasad postoji samo na jednom mjestu u svijetu.

Naime, kanadska vlada okupila je stado koza koje su trenirane da u gradskim parkovima Edmontona jedu zasade trave, no ne bilo koje, već marihuane čija je pojava postala toliko učestala i problematična, jer su sve vrste herbicida ondje još strogo zabranjene, da su se snage reda i sigurnosti morale dosjetiti nekog inovativnog rješenja, prenosi BBC.

- Koze dolaze otprilike tri puta tijekom ljeta u isti park i ostaju ondje između sedam i osam radnih dana, rekao je Michael Glazier koji upravlja cijelom kozjom operacijom.

Koze travoubojice imaju i svoju posebnu pastiricu koja ih vodi u pohodu na travu.

- Sve su koze trenirane, imaju naredbe. Ljudi se smiju jer ih mogu dozvati s druge strane parka i one se vrate na zapovijed. Koze razumiju da sve što držim u rukama jest neka vrsta poslastice za njih. Ako ih tako hranim marihuanom, povezat će to s nečim što vole jesti. Uz to imaju vrlo temeljit probavni sustav i ne privlače buhe zbog čega su idealne za gradske sredine, rekla je njihova pastirica Jeannette Hall.

Oko 400 koza uključeno je u program uništenja trave u parku, a njihov rad na uništenju trave toliko je učinkovit da razgrade travu do te mjere tako da sjemenke koje završe u njihovu izmetu nisu ponovno upotrebljive.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.