Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 2n
Sutra: 17° 17° 2n
22. listopada 2019.
Transition

KAO U SF FILMU Kreće u prodaju prvi leteći auto koji se u letjelicu pretvara za manje od minute

Izvor Facebook
Izvor Facebook
Autor:
Objavljeno: 28. rujan 2018. u 7:31 2018-09-28T07:31:09+02:00

Budućnost, barem ona na kakvu smo navikli u SF filmovima, sve je bliže jer od listopada u prodaju kreće prvi leteći auto.

Prvi na svijetu leteći auto spreman je za tržište, a u prodaju na američkom tržištu kreće već od idućeg mjeseca, navodi Daily Mirror.

Prema riječima proizvođača Terrafugie, koji pripada partnerskoj kompaniji Volvu, model Transition može letjeti do 640 kilometara, s maksimalnom brzinom od 160 km/h, a iz voznog u leteće stanje prelazi u manje od minute.

Cijena vozila još nije otkrivena, no preliminarna prodaja prvog, pionirskog modela kreće u listopadu, navodi kineska izvještajna agencija Xinhua.

Nedavna poboljšanja na vozilu uključila su hibridno-električni motor, unaprijeđena sjedala, više prostora za prtljagu, bolju opremljenost kamerama, novi padobranski sustav te veću sigurnost, poručuju proizvođači. Poseban dodatak je i tzv. "boost mood" koji daje kratak, no snažan dodatak snage tijekom leta.

Leteći je auto registriran kao lagano sportsko zračno sredstvo od strane Federalne avijatičke administracije 2016. godine.

Za upravljanje je potrebna normalna vozačka, ali i pilotska dozvola. Kompanija vjeruje da će Transition biti korisno vozilo pilotima da slete na male piste i potom direktno voze kući.

Maksimalna visina leta iznosi nešto više od 3 kilometra.

Drugi model koji još nije spreman za prodaju TF-X, planira se za četiri osobe, a moći će se kontrolirati putem računala tako da putnici mogu samo upisati destinaciju prije polaska i krenuti.

- Za taj model neće biti potrebna avionska pista, vozit će na svim cestama i brzim cestama, osiguravajući pravi osjećaj transporta "od vrata do vrata", navode u kompaniji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.