Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Laganje

Jeste li čuli za Pinokijev paradoks? Ovaj je zanimljivi logički problem otkrila 11-godišnja djevojčica

Izvor: YouTube/Screenshot
Izvor: YouTube/Screenshot
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 8:08 2019-04-06T08:08:25+02:00

Postoji dobra šansa da još niste čuli za to, ali kada bi slavni lik iz bajke, Geppettov Pinokio, rekao izjavu "Moj nos će rasti sada" - to bi zapravo izazvalo paradoks.

Pinokio je književni lik iz istoimene bajke. Priču je 1881. godine napisao Carlo Collodi. Pinocchio je drveni lutak stolara Gepetta koji je bio sklon lažima.

Znamo da Pinokijev nos raste kada kaže laž, pa kada bi rekao "moj nos će rasti sada" onda to stvara paradoks. Ako mu nos raste, to bi značilo da ne laže, ali ako nije laganje, njegov nos neće rasti. Shvaćate?

U filozofiji i logici, paradoks klasičnog lažljivca ili antinomija lažljivca je izjava lažljivca da on ili ona laže: na primjer, izjavljujući "ja lažem". Ako lažljivac doista laže, onda lažljivac govori istinu, što znači da lažljivac laže.

˝Pinocchio paradoks˝ je u veljači 2001. godine otkrila 11-godišnja djevojčica pod imenom Veronique Eldridge-Smith, kćer Petera Eldridge-Smitha, koji se specijalizirao za logiku i filozofiju logike.

Članak je prvi put objavljen u časopisu Analysis, a Pinocchio paradoks ubrzo je postao popularan na internetu.

"Moj nos će sada rasti" je jedini paradoks koji Pinokio može uzrokovati time što će reći nešto. Na primjer, kada bi rekao "Sada ću kihnuti", a onda ne bi kihnuo, to bi bila laž i njegov bi nos porastao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.