Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 3
Sutra: 26° 26° 3
26. kolovoza 2019.
Čin koji je dirnuo mnoge

Helikopter je uznemirio tenisača s PTSP-om usred meča, no suigrač ga je smirio - Disneyjevom pjesmom

Foto Twitter
Foto Twitter
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2018. u 17:28 2018-10-30T17:28:59+01:00

Vermetten je zagrlio suigrača, govoreći mu tiho na uho riječi ohrabrenja do završetka epizode PTSP-a. Danski je igrač kasnije otkrio da je Guestu pomogao pjevajući stihove pjesme "Let it go" iz Disneyjevog hita Frozen

Međunarodni sportski događaj Invictus Games svake godine okuplja ranjene i bolesne vojnike i ratne veterane s ciljem demonstriranja snage sporta koji može potaknuti i poboljšati oporavak te osigurati život van granica tjelesnih i mentalnih poteškoća koje su vojnici u ratu zadobili.

Igre je 2014. godine osnovao britanski princ Harry, koji je i sam godinama služio vojsci, s naglaskom da osigura kako ozlijeđene trupe u Britaniji ne budu zaboravljene kada se rat u Afganistanu privede kraju.

Od svog osnutka igre Invictus privlače brojne poznate osobe koji se dolaze kao podrška događaju i veteranima - ove godine tu je tradicionalno bio princ Harry sa suprugom vojvotkinjom Meghan, a osim njih pojavili su se članovi obitelji Beckham i brojni visoki dužnosnici Ujedinjenog Kraljevstva i drugih uključenih država - te upravo njihova pojava privlači najviše pažnje u medijima.

No na ovogodišnjim igrama koje su se proteklog tjedna održavale u Sydneyju jedan je teniski meč zasjenio sve prisutne - ne samo pobjedom, već i emotivnom podrškom suigrača kada su okolnosti nepredvidivo izmakle kontroli.

Naime, britanski je tenisač Paul Guest igrao u paru s danskim kolegom Edwinom Vermettenom, natječući se protiv američkog tima u trenutku kada je helikopter preletio iznad terena.

Guest, koji je služio u Britanskim vojnim snagama, vezan je za kolica zbog ozlijede vrata i kralježnice koje su ga zadesile na dužnosti 1987. godine. Godinama kasnije, dijagnosticiran mu je i PTSP koji se javlja kada čuje zvuk i vibraciju zračnog vozila iznad njega što mu stvara iznenadne napade anksioznosti.

Kada je njegov suigrač, Edwin Vermetten, primijetio da se na pojavu helikoptera Guest vidno uznemirio, odmah je prekinuo s igrom kako bi provjerio što se događa s njegovim britanskim kolegom.

Uvidjevši u čemu je problem, Vermetten je zagrlio Guesta ,govoreći mu tiho na uho riječi ohrabrenja do završetka epizode PTSP-a. Danski je igrač kasnije otkrio da je Guestu pomogao pjevajući stihove pjesme "Let it go" iz Disneyjevog hita Frozen.

- Uhvatio sam ga za lice i rekao "Gledaj me. Mi smo tim i moram to pustiti ("let it go"). Gledaj me u oči i pjevaj sa mnom pjesmu iz filma Frozen", i to smo učinili. Za njega, to je bio trenutak da to pusti, i to je učinio, doslovce je to pustio da prođe, rekao je Vermetten za službenu stranicu Invictusa.

Nakon kratke, no vrlo emotivne pauze, Guest i njegov suigrač nastavili su meč, donijevši na kraju pobjedu britansko-danskom timu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka