Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 4
Sutra: 9° 9° 4
17. veljače 2020.
Divno

Dvije rode i čovjek: Dirljivi video o Klepetanu, Malenoj, Stjepanu i vjeri u dobrotu

Ivica Galovic/PIXSELL
Ivica Galovic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2018. u 9:40 2018-10-20T09:40:26+02:00

Postoji vjerovanje da rode donose djecu i novi život. Ne vjerujem u bajke, ali vjerujem u dobrotu. Vjerujem da priroda pamti i ponekad vam uzvrati dobrotom, kaže Stjepan

RIJEKA Divnu priču o dvije rode i čovjeku ispričao je u svom videu The Dodo. Riječ je, naravno, o Klepetanu, Malenoj i Stjepanu Vokiću, koji se već više od dva desetjeća brine o rodi, koja više ne može odletjeti u divljinu.

- Prije 25 godina u svom malom selu pronašao sam malu ozlijeđenu rodu. Upucali su ju lovci i ozlijedili joj krilo. Nazvao sam ju Malena, započinje priču Stjepan Vokić.

Pobrinuo se da Malena ima sigurno mjesto za život.

- Izgradio sam joj gnijezdo na krovu, a drugo u garaži, kako bi mogla preživjeti hladne zime, kaže.

Malena više ne može sama preživjeti u divljini, ali zato ima Stjepana koji joj osigurava sve što joj treba.

- Malena mi je sve u životu. Lovim joj ribu, nalazim grančice za gnijezdo, rekao je.

I živjeli bi tako Stjepan i Malena u svojoj idili da se jednog dana nije dogodilo nešto neočekivano. Prije 15 godina jedan rodan sletio je Maleni u gnijezdo, pri proljetnom povratku iz Afrike. Stjepan ga je nazvao Klepetan i sad je i on član njihove obitelji.

- Imam tri sina, a otkad je Klepetan sletio Maleni u gnijezdo prihvatio sam ga kao svog četvrtog sina, kaže Stjepan.

Klepetan i Malena stvorili su svoju obitelji: čak 59 mladih roda odletjelo je u svijet iz njihova gnijezda. Svake godine Klepetan odleti u Afriku za zimu i svakog proljeća Malena i Stjepan čekaju njegov povratak. No, kako je dobro poznato, Klepetana željno očekuje i ostatak Hrvatske: svake godine milijun ljudi gleda live stream u iščekivanju ovog voljenog rodana. Trenutak njegova povratka donosi radost mnogima.

Klepetanov let kući može biti vrlo opasan, zbog lovaca, ali i krivolovaca. Godišnje čak dva milijuna roda strada na svojoj godišnjoj migraciji.

- Pomisao da se Klepetan neće vratiti, straši me više od ičega, priznaje Stjepan.

Nada se da će priča o Klepetanu i Malenoj raširiti svijest o ovim opasnostima te pomoći pticama poput Klepetana da se sretno vrate kući.

- Postoji vjerovanje da rode donose djecu i novi život. Ne vjerujem u bajke, ali vjerujem u dobrotu. Vjerujem da priroda pamti i ponekad vam uzvrati dobrotom, kaže Stjepan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.