Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
18. studenoga 2019.
Negativni trendovi

Broj samoubojstava u svijetu od početka ekonomske krize porastao 3,3 posto

Broj samoubojstava u svijetu od početka ekonomske krize porastao 3,3 posto
Broj samoubojstava u svijetu od početka ekonomske krize porastao 3,3 posto
Autor:
Objavljeno: 19. rujan 2013. u 15:16 2013-09-19T15:16:52+02:00

U 2009. zabilježen je 37 postotni porast nezaposlenosti i pad od tri posto BDP-a u promatranim zemljama a u isto vrijeme započeo je porast stope samoubojstava među muškarcima

LONDON – Globalna ekonomska kriza mogla bi biti odgovornom za porast stope samoubojstava u Europi i objema Amerikama, upozoravaju stručnjaci.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal u godini nakon početka krize stopa samoubojstava kod muškaraca porasla je 3,3 posto i to uglavnom u zemljama u kojima je bilo više nezaposlenih.

Znanstvenici su u okviru istraživanja obradili podatke o 54 zemlje kako bi procijenili globalne učinke financijske krize koja je 2008. krenula iz SAD. Stručnjaci sa sveučilišta Oxford i Bristol te sveučilišta u Hong Kongu koristili su podatke Svjetske zdravstvene organizacije, američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti te MMF-a.

U 2009. zabilježen je 37 postotni porast nezaposlenosti i pad od tri posto BDP-a u promatranim zemljama a u isto vrijeme započeo je porast stope samoubojstava među muškarcima odnosno u prvoj godini nakon krize oko pet tisuća ljudi više oduzelo si je život.

Taj je trend uočen u 27 europskih i 18 američkih država.

U Europi broj samoubojstava porastao je među muškarcima u skupini od 15 do 24 godine a na dva američka kontinenta skok je uočen u skupini od 45 do 64 godine. S druge strane stopa samoubojstava među ženama u Europi nije se promijenila a tek je blago porasla na dva američka kontinenta.

Stručnjaci smatraju da je veza koju su pronašli vjerojatno uzročno-posljedična odnosno da su samoubojstva povezana s emotivnim stresom na početku krize ali to ne mogu sa sigurnošću tvrditi jer je moguće da su ulogu igrali i drugi faktori.

Takve zaključke podupire i iskustvo udruga za telefonsku psihološku pomoć koje kažu da je s početkom financijske krize svaki deseti pozivatelj govorio o svojim financijskim teškoćama a godinu dana kasnije svaki šesti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.