Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Modna ikona i poduzetnica

Bezvremenska Coco Chanel: Na današnji je dan rođena jedna od najvažnijih žena u svijetu mode

FOTO/Instagram
FOTO/Instagram
Autor:
Objavljeno: 19. kolovoz 2019. u 13:47 2019-08-19T13:47:00+02:00

Bezvremenskog stila, revolucionarnih ideja i oštrog jezika, Coco Chanel je pionirka ženske mode, a njezino nasljeđe nema roka trajanja

Francuska modna dizajnerica i poduzetnica Coco Chanel, rođena je na današnji dan davne 1883. godine u francuskom mjestu Saumur. Rođena je u siromaštvu kao Gabrielle Bonheur, a danas je jedna od najpoznatijih "fashionistica" čiji savjeti i modni izričaji vrijede i u suvremenom društvu. 

Bezvremenskog stila, revolucionarnih ideja i oštrog jezika, Coco Chanel je pionirka ženske mode, a njezino nasljeđe nema roka trajanja.

Život u sirotištu i legendarni nadimak

Kada je bila djevojčica od dvanaest godina, Chanel je završila u sirotištu. Tamo ju je smjestio njezin otac, nakon što joj je majka umrla od tuberkuloze. Odgojile su je časne sestre koje su je naučile i kako šivati. 

Njezino ime "Coco" zapravo je nadimak iz vremena kada je bila pjevačica po klubovima. Neki kažu i da je ime dobila iz jedne od pjesama koju je često izvodila (“Qui qu'a vu Coco”).

Sama Chanel je izjavljivala da je nadimak dobila kao kraću verziju riječi "cocotte", što je francuska riječ za "ženu kojoj muškarac osigurava kuću i novac u zamjenu za usluge", što bi se kod nas vjerojatno prevelo kao "sponzoruša". 

Prije prvih modnih koraka, bila je pjevačica

Chanel je svoju karijeru započela kao prodavačica ženskih šešira 1909. godine, a prvi je dućan otvorila godinu dana kasnije. U ovom se pariškom dućanu prodavala sportska oprema, ali i šeširi. Prema njezinoj biografiji, Chanel je kratko vrijeme bila i cabaret pjevačica.

Do 1919. godine, Chanel je u ulici Cambon u Parizu osnovala kuću visoke mode, gdje se odjeća šivala po mjeri. Tijekom Drugog svjetskog rata, morala je zatvoriti svoj biznis, a bila je uvelike kritizirana zbog afere s pripadnikom nacističke vojske. 1944. godine, optužena je za suradnju s njemačkim špijunom, ali je izbjegla suđenje. 

Nakon rata, Chanel je ponovno otvorila kuću visoke mode, natječući se s još jednim modnim velikanom, Christianom Diorom. Njezine inovacije s područja ženske mode uključile su pokušaj uvođenja sportske elegancije kao novi trend, a u to vrijeme je osmislila i poznato Chanel odijelo i kultni parfem Chanel No. 5. 

Jednostavnost kao ključ elegancije

Chanel No. 5 je lansiran 1923. godine, a njezina poznata odijela za žene su se sastojala od suknje do koljena i sakoa. Posuđujući elemente iz muške odjeće i naglašavajući udobnost ispred ograničenja koja su tada vladala u svijetu ženske mode, Chanel je pomogla ženama da kažu zbogom minulim danima korzeta. Među obožavateljicama njezinih odijela našle su se i Grace Kelly, a kasnije i Jackie Kennedy.

U rangu s parfemom, zasigurno je i njezina mala crna haljina koju je proslavila još jedna legendarna žena - glumica Audrey Hepburn. Coco Chanel je suknje i haljine pretvorila u standard, govoreći da je jednostavnost ključ istinske elegancije. Njezine se izjave o životu i modi, pamte i vrijede i dan danas. 

"Moda se mijenja, ali stil traje", "Obuci se kao da ćeš danas sresti svog najvećeg neprijatelja" i "Žena s dobrim cipelama, ne može biti ružna žena", samo su neke od njezinih kultnih izjava koje djeluju kao bezvremenski savjeti i činjenice. 

Trend osunčane kože pokrenula je slučajno

Factinate prenosi da sunčanje i omiljeni nam brončani ten, početkom dvadesetog stoljeća nisu bili neki hit. Brončana se koža tada poistovjećivala s nižim staležom koji je tamniju put dobivao zbog svakodnevnog rada na suncu. Ali, Chanel se previše sunčala tijekom krstarenja Mediteranom. Fotografi su je snimili tijekom iskrcavanja u Cannesu, a brončana je put odjednom postala simbol bogatstva i ljepote. 

FOTO/Wikimedia Commons

Posljednje godine života u hotelu

Chanel je posljednje godine života provela u švicarskom gradu Lausannei. Živjela je u hotelu Ritz, gdje je i preminula 1971. u dobi od osamdeset i osam godina. Sprovod se održao u crkvi "Madeleine" gdje se okupilo na tisuću ljudi, od kojih su mnogi nosili Chanelova odijela. Njezin je lijes bio prekriven bijelim gardenijama, a nakon sprovoda u Parizu, prenesen je na mjesto pokopa, u švicarsku Lausannu. 

Desetak godina nakon njezine smrti, pokojni dizajner Karl Lagerfeld je preuzeo modnu kuću Chanel kao glavni dizajner. Danas, kompanija je u privatnom vlasništvu obitelji Werheimer i nastavlja rasti, a svake godine prodajom zaradi na stotine milijuna dolara.

FOTO/Wikimedia Commons

Simbolika lavova

Chanel je 2018. godine debitirao kolekciju nakita pod nazivom “L’Esprit du Lion”. Kolekcija je inspirirana ljubavi koju je Coco gajila prema lavovima. Rođena je pod astrološkim znakom lava, a kažu da je imala mnoge kvalitete po kojima je lav poznat - vodstvo, kreativnost, samopouzdanje i postizanje visine. Za lavove se kaže i da vole skupocjene stvari, te da vole biti tretirani kao kraljevi. Chanel je dizajnirala i vlastiti nadgrobni spomenik kojeg su ukrašavali upravo lavovi. "Bez kamena iznad mene, voljela bih otići kao da sam imala želju ići u raj i oblačiti anđele", napisala je. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.