Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 9° 2
22. ožujka 2018.
Znanstvenici dokazali

Beer, cerveza, birra, pia: Strani jezici uistinu idu bolje poslije čašice, evo zašto

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 20. listopad 2017. u 14:18 2017-10-20T14:18:17+02:00

Piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili.

Popijte jednu na brzinu i strani će vam jezik teći prirodnije, dokazali su znanstvenici.

»Naša je studija pokazala da konzumacija alkohola može imati koristan učinak na izgovor stranog jezika u osoba koje su ga nedavno naučile«, rekla je znanstvenica s liverpulskog sveučilišta Inge Kersbergen.

U studiji je sudjelovalo 50 osoba kojima je njemački materinski jezik, a studiraju nizozemski na nizozemskom sveučilištu. Svi ispitanici nedavno su naučili govoriti, čitati i pisati na tom jeziku.

Dio sudionika prije razgovora na nizozemskom konzumirao je malo alkohola. Količina je ovisila o tjelesnoj težini, ali u prosjeku se radilo ili o 0,5 dcl žestokog pića ili o jednom pivu.

Svi studenti su potom razgovarali s istraživačima pet minuta, a snimke su kasnije preslušavali izvorni govornici nizozemskog koji nisu znali koji su sudionici 'malo popili', a koji ne.

Ustanovilo se da su oni koji su dobili 'alkoholno ohrabrenje' mahom dobili i bolje ocjene, naročito za izgovor.

Što se dogodilo? Poznato je da alkohol ima štetan učinak na izvršne moždane funkcije, uključujući pamćenje i koncentraciju, a one su važne za izražavanje na stranom jeziku.
Istodobno, piće jača samopouzdanje, uklanja kočnice i smanjuje socijalnu tjeskobu, što pridonosi lakšem izražavanju kada je posrijedi strani jezik, osobito ako ste ga tek naučili.

»Vjerojatno se radi o tome da akohol smanjuje tjeskobu, ali potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se točno utvrdili mehanizmi djelovanja«, rekla je Jessica Werthmann s mastriškog sveučilišta.

»Važno je naglasiti da su ispitanici konzumirali malu količinu alkohola i da povećanje količine ne znači nužno bolje izražavanje«, upozorio je njezin kolega s istog fakulteta Fritz Renner.

Drugim riječima, pretjerate li s alkoholom nitko vas neće ništa razumjeti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Psychopharmacology.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Edukacija u Algebri pomogla mi je u stjecanju vještina za budući samostalni rad
Ivo Grabovac stekao je zvanje voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova

Edukacija u Algebri pomogla mi je u stjecanju vještina za budući samostalni rad