Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Inspiracija Šumskog

foto Baš kao iz bajke: Po stubama Malika Tintilinića na Pećinama oslikan Svemir

Foto Rijeka EPK 2020
Foto Rijeka EPK 2020
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2019. u 16:41 2019-01-08T16:41:21+01:00

Na početku stepenica izvire rijeka koja predstavlja život i koju možemo povezati s našim gradom. Od početka do kraja stepenica oslikana su bića iz Šume Striborove noseći zvjezdice. Zvijezda predstavlja njihovo unutrašnje svjetlo koje oni ubacuju u kozmičku rijeku života, objašnjava Šumski.

Kad se male ruke slože, sve se može, a gdje je učenicima kraj kada imaju potporu nastavnika i ravnateljice? Možda je za ovu priču puno važnije istaknuti gdje je početak.

Kako smo već pisali krajem godine, završeno je oslikavanje stuba koje nose naziv Malika Tintilinića, a nalaze se pored Osnovne škole Pećine.

Za stube jednog od najpoznatijeg likova Ivane Brlić-Mažuranić, možemo zahvaliti učenicima šestog razreda OŠ Pećine koji su kroz Program građanskog odgoja i obrazovanja, u projektu ˝Ivana Brlić Mažuranić˝, imali cilj istražiti postoji li u Rijeci javna površina koja nosi ime slavne spisateljice. Ravnateljica Jasna Vukonić-Žunič bila je iznenađena kada su učenici otkrili da ne postoji. 

šumski 6

-Uz našu potporu učenici su predali zahtjev Mjesnom odboru i Gradu Rijeci, njihov prijedlog je jednoglasno odobrilo Gradsko vijeće te smo mogli krenuti u realizaciju. Htjeli smo doprinijeti EPK 2020, ističe ravnateljica.

šumski 4

Projekt je rađen u suradnji s riječkim kreativnim kolektivom Kombinat, na njemu je radilo šest ljudi i svi su se dobro zabavljali dok su oslikavali, kaže umjetnik koji je idejni začetnik i voditelj projekta oslikavanja stuba, Ivan Blažetić Šumski. Šumski je muralist, ilustrator i kipar s berlinskom adresom. Nada se da će djeca biti sretna s novim stubama. -Nove stube nisu ni mračne niti prljave, dodaje.

šumski 3

Ravnateljica ima u planu dogovoriti s razrednicima adekvatnu brigu o stepenicama. Svakih tjedan dana jedan će razred biti ˝čuvar stuba˝ i brinuti se da ne bi došlo do prljanja i oštećenja.

 -Na početku stepenica izvire rijeka koja predstavlja život i koju možemo povezati s našim gradom. Od početka do kraja stepenica oslikana su bića iz Šume Striborove noseći zvjezdice. Zvijezda predstavlja njihovo unutrašnje svjetlo koje oni ubacuju u kozmičku rijeku života, objašnjava Šumski.

šumski 5

Možemo zaključiti da je zapravo oslikan svemir, a spisateljica nepresušna inspiracija jer im ovo nije prvi, a ni posljednji projekt. 2017. godine su izdali prvu taktilnu slikovnicu u 3D tehnici za slijepu i slabovidnu djecu koja je nastala prema književnom predlošku Ivane Brlić-Mažuranić, a u izradi je slikovnica za djecu s teškoćama u čitanju u kojoj će se naći sažetak deset bajki i priča iz davnina Ivane Brlić-Mažuranić. Slikovnicu za djecu s teškoćama u čitanju, u sklopu projekta, izradit će srednjoškolci Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Ravnateljica s projektima ne staje: Djeca su aktivna kada ih ima tko potaknuti, a mi s projektima nećemo stati. Nećemo stati istraživati i pokušavati. U planu nam je da sve stube koje vode do Vile Ružić, gdje se nalazi ostavština spisateljice, budu oslikane i nose naziv njenih likova iz bajke.

šumski 2

-Ivana Brlić-Mažuranić je vječna inspiracija. Imati hrvatskog Andersena u jednoj tako maloj zemlji je zaista neprocjenjivo. Njene priče su bezvremenske, a djeca i odrasli će ih još dugo, dugo čitati. Imali smo čast da boravi u našem gradu, ovo je način da joj se barem malo odužimo. Ovo je tek jedna kap u moru, zaključuje Vukonić-Žunič.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.