Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
29. siječnja 2020.
Alarmantno

Bakterije u moru povezuju plastiku stvarajući sve smrtonosniju prijetnju morskom životu

Izvor: Reuters
Izvor: Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2019. u 7:49 2019-02-21T07:49:11+01:00

Plastika u oceanima pretvara se u još veću prijetnju malim morskim životinjama nego što se ranije mislilo jer, prema otkriću znanstvenika, bakterije povezuju čestice plastike.

Supstance nalik ljepilu koje izlučuju bakterije lijepe sićušne komadiće plastike kako bi formirale veće nakupine koje bi morske životinje mogle zamijeniti za hranu.

Oni se također brinu da bi sljepljivanje moglo preusmjeriti prirodni protok hrane s površine oceana na morsko dno, što bi dovelo do gladovanja morskih bića, prenosi Independent.

Istraživači sa sveučilišta Heriot-Watt u Edinburghu napravili su pokuse s morskom vodom, dodajući plastiku u uvjetima koji simuliraju površinu oceana.

U roku od nekoliko minuta, sitni komadići plastike grupirani su zajedno s bakterijama, algama i drugim organskim česticama te se stvorile veće nakupine.

Znanstvenici kažu da su bili iznenađeni otkrićem da biopolimeri, molekule koje stvaraju organizmi, čine većinu plastičnih nakupina.

Istraživanja pokazuju kako se oko osam milijuna tona plastike baca se u ocean svake godine.

Član tima Stephen Summers rekao je: “Ovo je prvi korak prema razumijevanju kako nanoplastika djeluje u interakciji s prirodnim biopolimerima diljem svjetskih oceana.˝

"Činjenica da ovi aglomerati postaju dovoljno veliki I vidljivi ljudskom oku je zabrinjavajuća, budući da će vjerojatno djelovati kao izvor hrane malim morskim životinjama", rekao je.

Tony Gutierrez, mikrobni ekolog koji je vodio studiju, rekao je da bi morski ekosustavi mogli postati ˝gladni hrane˝ ako plastika različitih gustoća nastavi utjecati na protok hrane od gornjeg do donjeg dijela oceana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze