Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 28° 1
Sutra: 14° 18° 13
21. lipnja 2018.
"No reservations" hvali hrvatske delicije

Anthony Bourdain, slavni američki kuhar: Ja sam idiot! Tek sad sam otkrio Hrvatsku

Anthony Bourdain
Anthony Bourdain
Autor:
Objavljeno: 29. travanj 2012. u 13:00 2012-04-29T13:00:08+02:00

 Ovog tjedna je premijerno emitirana epizoda koju je ova zvijezda i enfant terrible svjetske gastro scene prošle godine snimala u Lijepoj Našoj kušajući domaće delicije na tanjuru i u čaši

Ja sam je... idiot! Ako niste bili ovdje i vi ste je... idiot. Hrvatska je sljedeća velika stvar. Ja sam idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, sireva i vina! Ustvrdio je to u svom stilu Anthony Bourdain, slavni američki kuhar, trenutačno u ulozi putopisca, u epizodi svoje emisije »No Reservations« posvećenoj Hrvatskoj. 

    Ovog tjedna je, naime, premijerno emitirana epizoda koju je ova zvijezda i enfant terrible svjetske gastro scene prošle godine snimala u Lijepoj Našoj kušajući domaće delicije na tanjuru i u čaši. Reklo bi se, slavni je chef doista oduševljen hrvatskom gastronomijom, osobito domaćim namirnicama punima okusa koje je kušao direktno iz mora ili šume. 

Moguće nove epizode

  Janković je Bourdainu ponudio da u Hrvatskoj napravi još epizoda svoje emisije. Za sada ništa konkretno nije dogovoreno što ne znači da neće biti. 

    – Mislim da bi mogao prihvatiti s obzirom na to koliko je bio oduševljen. Italiju je radio 5 ili 6 epizoda, Indiju isto više puta. U pravilu se vraća u zemlje koje su mu se svidjele tako da je moguće da se vrati i u Hrvatsku. Ponudio sam mu da napravimo Južnu Dalmaciju u jednoj epizodi, a bilo bi zanimljivo napraviti i priču o ponudi kontinentalne Hrvatske, od Zagorja do Slavonije i Baranje, rekao je Janković.

    Inače, Bourdainov putopisno-kulinarski show na Travel Chanellu prati oko 120 milijuna gledatelja što znači golemu promociju za hrvatsku gastronomiju i ponudu vina, ali i općenito cjelokupnu turističku ponudu. U 42 minute emisije, Bourdain je tako umiksao priče iz Istre, otoka Paga, zadarskog područja, Kornata i Skradina. Domaćin mu je bio hrvatski chef i član žirija Masterchefa Mate Janković

   Bez glume

Američki gastro-putopisac je u početku emisije priznao kako o Hrvatskoj nije znao gotovo ništa ukazujući na Domovinski rat koji se, kaže, dogodio prije dvadesetak godina. Da bi zaključio kako u ovu zemlju svakako treba doći. Svoje putovanje započeo je u Rovinju da bi potom s Jankovićem i ribarom Emilom Sošićem obišao Limski kanal i guštao u kamnicama i dagnjama. U Motovunskoj šumi oduševilo ga je što je mogao kušati tartuf netom izvađen iz zemlje, a u tamošnjoj konobi Mondo je kušao različite delicije od tartufa pitajući domaćine jede li se ovdje tartuf u tolikim količinama da je klincima od njega već puna kapa. Vlasnici konobe Batelina su ga pak po buri odveli u ribolov, a kasnije mu i spremili ulov. Fina domaća spiza oduševila ga je, osobito neobična jela od ribljih iznutrica poput paštete od jetre morskog psa. Okus friške tune za sushi, već na brodu je okusio u zadarskom akvatoriju, a u hotelu i restoranu Boškinac oduševio se paškom janjetinom i sirom, ali i vinom iz vinarije Boškinac. Vinska kapljica obitelji Bibić iz Skradina ga je pak totalno dokrajčila te je ustvardio kako ova zemlja ima je... dobra vina! A paf ga je ostavio i rižot od pet vrsti mesa, kuhan na laganoj vatri satima. Svoju eno-gastro turu zaključio je ribicama na gradelama na Kornatima. 

    – Savršeno, zaključio je. 

    Njegov domaćin, Mate Janković kazao nam je kako je Bourdain vrlo zanimljiva osoba, otvorena za nove stvari. 

    – Proputovao je cijeli svijet, ali se našom zemljom iskreno oduševio. Emocija koju pokazuje je stvarno iskrena. Sa sobom je imao još 4 člana ekipe koji su mi otkrili da ga ne vide tako često ovako oduševljenim i iznenađenim. Zanimljivo je što je prije Hrvatske bio u Rumunjskoj gdje je morao plaćati za snimanja, bilo je namještanja i glumljenja, korupcije, tako da je vjerojatno sličnu situaciju očekivao i ovdje. Međutim, ništa od toga se nije dogodilo i to je bio još jedan plus, kazao je Janković dodajući kako je u Hrvatskoj naletio i na odličnog producenta Igora Nolu

   Na putu 260 dana

Snimanje emisije odrađeno je u samo osam dana, praktički u tajnosti. 

    – Ljudi misle da mu je posao vrlo glamurozan, ali u osam dana snimiti sve to je prilično naporno. Tempo je bio stvarno jak. Bourdain je tijekom godine na putu 260 dana i treba to izdržati. Kad smo završili snimanje, ja sam se vratio doma i tri dana s temperaturom završio u krevetu, otkrio je Bourdainov hrvatski domaćin. 

    Na pitanje što je od ove kuharske zvijezde u tih osam dana naučio, Janković je bez puno razmišljanja odgovorio – kako sačuvati živce. 

    – On stvarno ima konjske živce, ha, ha... No iz takvog iskustva se jako puno nauči o tome kako funkcionira jedna takva produkcija. U timu je bilo samo pet osoba. Producent je, primjerice, ujedno i snimatelj. Ostala dva snimatelja, pak, doslovno nisu skidali kamere s ramena... Sve je na vrlo profesionalnoj razini, istaknuo je ovaj chef te dodao kako ga je začudilo da domaćine nitko iz turističkih institucija nije kontaktirao oko emisije, iako se radi o golemom publicitetu za hrvatski turizam. Inače, Amerikanci su sami financirali put po Hrvatskoj.

Dokumentarac o Hrvatskoj možete pogledati i na YouTubeu http://www.youtube.com/watch?v=CVsIwVKVD3c

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka