Misterij star dvije tisuće godina

Aleksandar Veliki ubijen bijelom čemerikom?

Hina

Dr Leo Schep, toksikolog novozelandskog centra za otrove, smatra da je krivac vino otrovano bijelom čemerikom, biljkom 'nevina' izgleda iz porodice ljiljana



WELLINGTON - Vodeći novozelandski toksikolog možda je razriješio više od 2000 godina staru misteriju o tome što je uzrokovalo smrt Aleksandra Velikog, piše New Zealand Herald.


Dr Leo Schep, toksikolog novozelandskog centra za otrove, smatra da je krivac vino otrovano bijelom čemerikom, biljkom ‘nevina’ izgleda iz porodice ljiljana.


Povjesničari su duboko podijeljeni oko toga što je 323. godine prije Krista usmrtilo Aleksandra Velikog u dobi od 32 godine u palači Nabukodonosora II. u Babilonu. Teorije variraju od ciroze jetre, preko tifusne groznice i malarije do trovanja.




Schep, koji se deset godina bavio ovim istraživanjem, kaže da su neke teorije o trovanju – uključujući one da je to učinjeno arsenom ili strihninom, naprosto smiješne. Aleksandar je bio u agoniji 12 dana, a takvih se otrova umire brzo, naglašava.


Njegovo istraživanje, sastavljeno uz pomoć Pata Wheatleyja, profesora starog vijeka sa sveučilišta Otago, i objavljeno u časopisu Clinical Toxicology, tvrdi da je najslavniji svjetski vojskovođa otrovan bijelom čemerikom.


Ta biljka bijelih cvjetova, koja se može fermentirati u vino, bila je poznata starim Grcima kao biljni lijek koji je izazivao povraćanje u slučajevima trovanja hranom. Ono što je ključno, kaže Schep, njezinim se učinkom može objasniti Aleksandrova duga agonija tijekom koje je postao nepokretan i izgubio moć govora. Svi ostali tada poznati otrovi ubili bi ga puno brže.


Schep se počeo baviti ovim slučajem 2003. kada mu je pristupila producentska kuća koja je radila dokumentarac o Aleksandru za BBC. “Pitali su me bi li se mogao pozabaviti time i rekao sam, ‘zašto ne, probat ću, volim izazove’. Mislio sam da neću pronaći ništa, ali na moje iznenađenje, na njihovo iznenađenje, možda smo pronašli nešto što se uklapa u sve”, rekao je Schep.


Njegova je teorija da je bijela čemerika fermentirana kao vino, ali pošto bi kao takva bila jako gorka, ‘zaslađena’ je ulijevanjem u pravo vino. Aleksandru je vjerojatno piće bilo posluženo na banketu na kojem se već dobro napio pa nije primijetio nikakvu razliku.


Međutim, je li Aleksandar stvarno otrovan i dalje je tajna. “To vjerojatno nikada nećemo saznati…”, zaključio je Schep.