Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Singapur

Zaboravite vožnju: Autobusi bez vozača već za pet godina, automobili za deset

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. studeni 2017. u 8:31 2017-11-23T08:31:00+01:00

Autobusi bez vozača pojavit će se 2022. godine na ulicama Singapura u sklopu planova poboljšanja mobilnosti u tom prenapučenom azijskom gradu-državi, koji bi mogao postati ključni globalni igrač u toj tehnologiji.

Singapur je do sada uspješno sprečavao gužve kakve guše druge azijske gradove, poput Manile i Jakarte, koristeći se naknadama za korištenje cesta i golemim subvencijama javnog prijevoza, pa se zbog toga svrstao među najskuplje gradove u svijetu za vlasnike automobila.

Sada grad namjerava usvojiti tehnologiju samovoznih autobusa kako bi još više odvratili građane od korištenja automobila i poboljšali mobilnost.

Autobusi bez vozača uključivat će se u promet u satima u kojima se bilježe najveće prometne gužve. Prometovat će u tri nova prigradska naselja u sklopu pilot projekta, izjavio je u srijedu ministar prometa Khaw Boon Wan.

»Autonomna vozila znatno će poboljšati dostupnost i povezanost našeg sustava javnog prijevoza, osobito za starije obitelji s malom djecom i manje mobilne stanovnike«, rekao je ministar prilikom predstavljanja centra za testiranje samovoznih vozila.

Ministar je kazao i da će ta tehnologija pomoći Singapuru da »ublaži manjak prostora i radne snage koji trenutačno ograničavaju sustav kopnenog prijevoza« i izrazio nadu se da će grad-država postati ključni globalni igrač u tom sektoru.

Singapur traži sugestije industrijskih i istraživačkih institucija o potrebama za provedbu projekta. Njihovi prijedlozi bit će uključeni u raspravu nakon svibnja 2018. godine, kazao je ministar.

Oko 10 lokalnih i stranih tvrtki u Singapuru trenutačno testira tehnologiju autonomnih vozila. Neki vodeći igrači u tom sektoru smatraju da će u Singapuru za 10 godina autonomna vozila »bez ikakvog oblika ljudske intervencije« voziti autocestama i prometnim gradskim ulicama, kazao je Khaw..

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.