Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 3n
Sutra: 1° 1° 3n
20. siječnja 2019.
Ugodno s korisnim

'Zabava, novo iskustvo, a još se može i zaraditi': Bili smo na audiciji za hotelske animatore

Zabava, novo iskustvo, a još se može i zaradaiti / Foto NL arhiva
Zabava, novo iskustvo, a još se može i zaradaiti / Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 19:38 2018-01-30T19:38:43+01:00

Brucoš s Ekonomskog fakulteta Dominik Mrak, Iva Maja Cvetko i izvanredna studentica predškolskog odgoja iz Pule Laura Domančić nadaju se da će biti među dvjestotinjak animatora koje će Valamar ovog ljeta zapošljavati u nekom od hotela

RIJEKA - Brucoš Ekonomskog fakulteta Dominik Mrak možda će ove turističke sezone raditi kao turistički animator u jednoj od Valamarovih turističkih destinacija. Jučer je u Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci ispunio anketni listić, porazgovarao s voditeljima Valamarovih animacijskih timova, a poslije – kako bude. Odgovor na to je li primljen ili nije dobit će mailom 15. veljače, a ako bude primljen, bit će pozvan na sedmodnevnu edukaciju u Poreč.

– Već sam kao srednjoškolac radio kod roditelja u oftalmološkoj klinici pa sam stekao nekakvo iskustvo u radu s ljudima, ali želim ga proširiti. Najveća mi je želja zabaviti se tijekom ljeta i steći nova iskustva, a zarada mi nije u prvom planu – kazao nam je Dominik dok je ispunjavao anketni listić.

Zarada?

Igraće konzole

– Početna plaća je 4.200 kuna za animatore koji rade prvu godinu, a idućih sezona je viša i naraste do 5.500 kuna – kažu nam Valamarovi voditelji i dodaju da plaća uključuje smještaj, tri obroka dnevno, uniforme i pranje odjeće. Ema Prodan, voditeljica Valamarovih animacijskih timova, naglašava da će ove godine Valamar na svim destinacijama zapošljavati dvjestotinjak animatora, no ove godine će zaposliti sedamdesetak novih.

Studenti tražena radna snaga

Rukovoditeljica Student servisa, putem kojega se poslodavci oglašavaju u potrazi za poslom, Ljiljana Badurina kaže da provjeravaju sve poslodavce koji traže studente za rad jesu li blokirani, a ako neki studenti baš žele raditi kod takvih, moraju potpisati suglasnost.

– Pratimo poštuje li poslodavac uvjete koje je naveo u oglasu i dobivaju li studenti zaista onoliko novca koliko stoji u ugovoru – pojašnjava Badurina. Prošle godine petnaestak je poslodavaca tražilo studente za rad putem Student servisa, a ove godine, iako je tek siječanj, Valamar nije prvi koji je obavio audiciju u riječkom Kampusu.

– Imamo i stalne animatore, 70 posto njih vraća nam se svake godine – kazala nam je Ema Prodan i pojasnila da traže sportske, dječje i svestrane, takozvane »allround« animatore. Dominik je dugo igrao košarku i nogomet, pa je mislio da to podrazumijeva zvanje sportskog animatora, no objasnili su mu da se uz sportskog animatora vežu aqua, aerobik, zumba.... pa je brzo odustao i prepravio upitnik u »allround« animatora, jer ta je osoba zadužena za organizaciju, moderiranje i provođenje sportskih događanja i igri. – Kako se snalazite s igraćim konzolama – pitali su »valamarovci« Dominika.

– Odlično, igram FIFA-u – sretan je bio Dominik, a još sretniji kad je čuo da će mu zadatak biti raznim igricama zabaviti uvijek zahtjevne tinejdžere. No, nakon kratke provjere znanja engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, uslijedilo je neočekivano pitanje za Dominika.

Neočekivano pitanje

– Znate, mnogi naši animatori su jako zadovoljni radom u nudističkim kampovima. Vi biste tu bili odjeveni, ali turisti su bez odjeće. Moramo znati bi li vam to smetalo, ali isto tako znajte da ovo ne utječe na to hoćemo vas li izabrati da radite u našem timu?

– Ne bi mi smetalo – odgovorio je Dominik u duhu 21. stoljeća. A to želi li, ako bude primljen, raditi u Poreču, Rapcu, Puntiželi, otoku Krku ili Dubrovniku, ovome dvadesetogodišnjaku je svejedno.

I dok je Dominiku zarada tek usputni dio ambicije zbog koje želi ljeto provesti kao turistički animator, studentici treće godine medicine Ivi Maji Cvetko zarada je najvažnija stavka. Ovo će joj, ako prođe audiciju, biti druga sezona rada u turističkoj animaciji, samo što joj je prošle godine poslodavac bio Plava laguna.

– Radila sam kao turistička animatorica za sport, ali i za djecu – kazala nam je Iva Maja. Laura Domančić na audiciju u Rijeku došla je iz Pule, izvanredna je studentica predškolskog odgoja i dakako da želi biti animatorica za djecu.

– To bi mi bio odličan posao uz fax i, možda to zvuči nevjerojatno za današnje okolnosti, ali više mi je do iskustva, nego do zarade – kazala nam je Laura, koja se kao studentica već okušala u poslovima pomoćne konobarice i dostavljačice.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka