Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Fini recepti za mališane

ZDRAVE SLASTICE Donosimo tri fantastična deserta za djecu s alergijama na hranu

Foto: Pexels
Foto: Pexels
Autor:
Objavljeno: 26. rujan 2018. u 16:41 2018-09-26T16:41:44+02:00

Razveselite djecu i pripremite im zdrave i bezglutenske poslastice koje mogu biti savršen doručak ili međuobrok

Posljednjih desetljeća zabilježen je porast alergija na hranu, a najveći broj djece pati od alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Mame djece alergičara često su na mukama što skuhati, a upravo zbog toga donosimo vam tri provjerena recepta za deserte koji će oduševiti vaše mališane. Prije pripreme svakako budite sigurni da dijete nije alergično na niti jedan od sastojaka, a pojedine astojke možete zamijeniti onima odgovarajućim za vaše dijete ili prilagoditi ukusu.

U nastavku donosiimo zdrave i fine bezglutenske poslastice kojima ćete sigurno razveseliti malene.

Ultimativni keksići s kokosovim uljem bez pečenja

Ovi zdravi i fini bezglutenski keksići odlična su zamjena za originalne čokoladne keksiće. Prikladni su za djecu alergičnu na mlijeko i mliječne proizvode. Prije pripreme svakako budite sigurni da vam dijete nije alergično na kikiriki, pošto recept sadrži maslac od kikirikija.

goldenbarrel

Sastojci:

3 ¼ šalice zobenih pahuljica

½ šalice kokosovog ulja

½ šalice maslaca od kikirikija

½ šalice bademovog mlijeka

2 šalice smeđeg šećera

¼ šalice nezaslađenog kakao praha

½ žličice soli

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Izmjerite zobene pahuljice i stavite u zdjelu sa strane.

2. Pripremite papir za pečenje na kojima ćete ohladiti kolačiće.

3. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, maslac od kikirikija, mlijeko, šećer, kakao i sol.

4. Kuhajte na umjerenoj vatri i miješajte dok ne zavri.

5. Kuhajte 4 minute stalno miješajući.

6. Maknite s vatre, dodajte vanliju i brzo miješajte.

7. Dodajte zobene pahuljice i dobro promiješajte dok se ne sjedine.

8. Žlicom stavljajte na masni papir i pustite da se ohladi prije serviranja.

Palačinke bez jaja

Nema djeteta koje ne voli palačinke, a naš recept dostojna je zamjena i jednako fin kao i originalne palačinke. Možete ih servirati sa sezonskim voćem ili preljevom po izboru poput meda, sirupa agave ili javorovog sirupa. Za fine palačinke koristili smo integralno brašno koje je bogato vlaknima i nutritijentima, višenamjensko brašno koje će palačinkama dati rahlost i kokosovo ulje bogato masnim kiselinama. Recept je prikladan za djecu alergičnu na jaja.

super healthy kids

Sastojci:

1 šalica integralnog pšeničnog brašna

¼ šalice višenamjenskog brašna

1 žlica praška za pecivo

1 žlica šećera

¼ žličice soli

1 ¼ šalice bademovog mlijeka, nazeslađenog

2 žlice kokosovog ulja

1 žličica ekstrakta vanilije

Ideja za serviranje:

4 srednje nektarine

2 šalice grčkog jogurta od vanilije

Priprema:

1. U velikoj zdjeli izmiješajte pšenično i višenamjensko brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U manjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bademovo mlijeko, kokosovo ulje i vaniliju. Mokre sastojke sjedinite sa suhim dok se ne sjedine. Ostavite 5 minuta.

2. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru i premažite uljem. Izlijte smjesu u količini ¼ šalice na tavu, pustite 2- 3 minute ili dok se ne počnu formirati mjehurići. Preokrenite i držite na vatri 1- 2 minute ili dok ne dobiju smeđu boju. Ponovite postupak dok ne iskoristite svu smjesu.

3. Palačinke prelijte jogurtom. Servirajte s kriškama nektarina.

Zdravi muffini s borovnicama i bananom

Neka se vaši mališani zaslade uz naše zdrave i sočne muffine s borovnicama bez dodanih šećera. Ovi fini muffini mogu biti savršen doručak ili međuobrok, a djeca ih mogu i ponijeti sa sobom u školu. Veganski i bez glutena.

muffins-3370959_640(1)

Sastojci:

3 zrele banane srednje veličine

60 g (1 ¼ šalice) kokosovog ulja (možete korisititi i maslinovo ili suncokretovo)

1 žličica eko jabučnog octa

malo soli

½ žličice mljevenog cimeta (opcionalno)

150 g (1 ¼ šalice) mljevenih badema

150 g (1 ¼ šalice) bezglutenskog brašna

2 pune žličice praška za pecivo

¼ žličice sode bikarbone

120 ml (½ šalice) nezaslađenog bademovog mlijeka

100 g (1 šalica) svježih borovnica

Priprema:

1.Pećnicu zagrijte na 180º C.

2.Ogulite banane i vilicom ih zgnječite u široj posudi ili tanjuru.

3.U veću zdjelu stavite kokosovo ulje i kuhajte na pari dok se ne rastopi.

4.U rastopljeni maslac dodajte jabučni ocat, sol, cimet i mljevene bademe.

5.Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu.

6.Dodajte zgnječene banane i dobro izmiksajte polako dodavajući mlijeko.

7.Nježno umiješajte borovnice.

8.Smjesu prebacite u kalupe za muffine.

9.Pecite 20 minuta ili dok čačkalica koju ste naboli u sredinu muffina ne izađe suha.

Izvor/ foto: goldenbarrel.com superhealthykids.com rhiansrecipes.com

zdravi deserti, deserti za djecu s alergijama, recepti za alergičare, alergije na hranu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.