Fini recepti za mališane

ZDRAVE SLASTICE Donosimo tri fantastična deserta za djecu s alergijama na hranu

P. N.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Razveselite djecu i pripremite im zdrave i bezglutenske poslastice koje mogu biti savršen doručak ili međuobrok



Posljednjih desetljeća zabilježen je porast alergija na hranu, a najveći broj djece pati od alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Mame djece alergičara često su na mukama što skuhati, a upravo zbog toga donosimo vam tri provjerena recepta za deserte koji će oduševiti vaše mališane. Prije pripreme svakako budite sigurni da dijete nije alergično na niti jedan od sastojaka, a pojedine astojke možete zamijeniti onima odgovarajućim za vaše dijete ili prilagoditi ukusu.


U nastavku donosiimo zdrave i fine bezglutenske poslastice kojima ćete sigurno razveseliti malene.


Ultimativni keksići s kokosovim uljem bez pečenja


Ovi zdravi i fini bezglutenski keksići odlična su zamjena za originalne čokoladne keksiće. Prikladni su za djecu alergičnu na mlijeko i mliječne proizvode. Prije pripreme svakako budite sigurni da vam dijete nije alergično na kikiriki, pošto recept sadrži maslac od kikirikija.





Sastojci:


3 ¼ šalice zobenih pahuljica


½ šalice kokosovog ulja


½ šalice maslaca od kikirikija


½ šalice bademovog mlijeka


2 šalice smeđeg šećera


¼ šalice nezaslađenog kakao praha


½ žličice soli


1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema:


1. Izmjerite zobene pahuljice i stavite u zdjelu sa strane.


2. Pripremite papir za pečenje na kojima ćete ohladiti kolačiće.


3. U velikoj zdjeli pomiješajte kokosovo ulje, maslac od kikirikija, mlijeko, šećer, kakao i sol.


4. Kuhajte na umjerenoj vatri i miješajte dok ne zavri.


5. Kuhajte 4 minute stalno miješajući.


6. Maknite s vatre, dodajte vanliju i brzo miješajte.


7. Dodajte zobene pahuljice i dobro promiješajte dok se ne sjedine.


8. Žlicom stavljajte na masni papir i pustite da se ohladi prije serviranja.


Palačinke bez jaja


Nema djeteta koje ne voli palačinke, a naš recept dostojna je zamjena i jednako fin kao i originalne palačinke. Možete ih servirati sa sezonskim voćem ili preljevom po izboru poput meda, sirupa agave ili javorovog sirupa. Za fine palačinke koristili smo integralno brašno koje je bogato vlaknima i nutritijentima, višenamjensko brašno koje će palačinkama dati rahlost i kokosovo ulje bogato masnim kiselinama. Recept je prikladan za djecu alergičnu na jaja.



Sastojci:


1 šalica integralnog pšeničnog brašna


¼ šalice višenamjenskog brašna


1 žlica praška za pecivo


1 žlica šećera


¼ žličice soli


1 ¼ šalice bademovog mlijeka, nazeslađenog


2 žlice kokosovog ulja


1 žličica ekstrakta vanilije


Ideja za serviranje:


4 srednje nektarine


2 šalice grčkog jogurta od vanilije


Priprema:


1. U velikoj zdjeli izmiješajte pšenično i višenamjensko brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U manjoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bademovo mlijeko, kokosovo ulje i vaniliju. Mokre sastojke sjedinite sa suhim dok se ne sjedine. Ostavite 5 minuta.


2. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru i premažite uljem. Izlijte smjesu u količini ¼ šalice na tavu, pustite 2- 3 minute ili dok se ne počnu formirati mjehurići. Preokrenite i držite na vatri 1- 2 minute ili dok ne dobiju smeđu boju. Ponovite postupak dok ne iskoristite svu smjesu.


3. Palačinke prelijte jogurtom. Servirajte s kriškama nektarina.


Zdravi muffini s borovnicama i bananom


Neka se vaši mališani zaslade uz naše zdrave i sočne muffine s borovnicama bez dodanih šećera. Ovi fini muffini mogu biti savršen doručak ili međuobrok, a djeca ih mogu i ponijeti sa sobom u školu. Veganski i bez glutena.



Sastojci:


3 zrele banane srednje veličine


60 g (1 ¼ šalice) kokosovog ulja (možete korisititi i maslinovo ili suncokretovo)


1 žličica eko jabučnog octa


malo soli


½ žličice mljevenog cimeta (opcionalno)


150 g (1 ¼ šalice) mljevenih badema


150 g (1 ¼ šalice) bezglutenskog brašna


2 pune žličice praška za pecivo


¼ žličice sode bikarbone


120 ml (½ šalice) nezaslađenog bademovog mlijeka


100 g (1 šalica) svježih borovnica


Priprema:


1.Pećnicu zagrijte na 180º C.


2.Ogulite banane i vilicom ih zgnječite u široj posudi ili tanjuru.


3.U veću zdjelu stavite kokosovo ulje i kuhajte na pari dok se ne rastopi.


4.U rastopljeni maslac dodajte jabučni ocat, sol, cimet i mljevene bademe.


5.Umiješajte brašno, prašak za pecivo i sodu.


6.Dodajte zgnječene banane i dobro izmiksajte polako dodavajući mlijeko.


7.Nježno umiješajte borovnice.


8.Smjesu prebacite u kalupe za muffine.


9.Pecite 20 minuta ili dok čačkalica koju ste naboli u sredinu muffina ne izađe suha.


Izvor/ foto: goldenbarrel.com superhealthykids.com rhiansrecipes.com


zdravi deserti, deserti za djecu s alergijama, recepti za alergičare, alergije na hranu