Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
14. prosinca 2019.
Mačkoljupci u Zagrebu

Više od 200 najljepših europskih mačaka ovog vikenda na izložbama u zagrebačkom Westgateu

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. studeni 2015. u 19:09 2015-11-20T19:09:00+01:00

Na izložbe koje će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. studenoga, kao dva zasebna natjecanja prijavljeno je 210 mačaka, priopćio je Savez felinoloških društava Hrvatske

ZAGREB - Više od 200 najljepših europskih mačaka 20-ak pasmina moći će se vidjeti na dvjema međunarodnim izložbama koje ovog vikenda u zagrebačkome Westgate Shopping Cityju organizira Savez felinoloških društava Hrvatske.

Na izložbe koje će se održati u subotu i nedjelju, 21. i 22. studenoga, kao dva zasebna natjecanja prijavljeno je 210 mačaka, priopćio je Savez felinoloških društava Hrvatske.

"Riječi je o doista velikoj i reprezentativnoj izložbi jer su neke od prijavljenih mačaka sudjelovale na Svjetskoj izložbi održanoj krajem listopada u švedskome gradu Malmeu", rekla je u ime organizatora tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović. Najavila je četveronožni natjecatelji, osim iz Hrvatske, stižu iz Slovenije, Italije, Češke, Bugarske, Njemačke i Austrije. Zastupljeno će biti 20-ak pasmina, od dugodlakih, poludogodlakih do kratkodlakih mačaka i egzota. Istaknula je da će nakon dugo vremena moći vidjeti i veći broj bezdlakih mačaka pasmine Sfinks. 

"Još je jedna zanimljivost brojnije pojavljivanje posebno atraktivne pasmine Sfinks, bezdlake mačke koja uvijek pobudi veliko zanimanje posjetitelja zbog svojega specifičnog izgleda", rekla je Leopoldović. Objasnila je kako Sfinks nije rezultat genetskih manipulacija, nega prirodne i spontane genetske mutacije. Odsutnost dlaka je nasljedna i gen koji je određuje je recesivan, a prva saznanja o bezdlakim mačkama datiraju još iz doba Asteka.

Od ostalih pasmina posjetitelji izložaba u Westgateu imat će prilike vidjeti American Curl, Bengalsku, Britansku kratkodlaku, Egzotu, Maine Coone, Norvešku šumsku, Ragdoll, Svetu Birmu, Sibirsku, Snowshoe, Tajlandsku te domaću mačku.

Međunarodna izložba mačaka u subotu će biti otvorena od 12 do 21 sat, a u nedjelju od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana bit će Best in Show, proglašenje najljepših mačaka koje će u subotu početi u 19,30 sati, a u nedjelju u 16,30 sati. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.