Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1
Sutra: 4° 4° 1
24. siječnja 2020.
Sve popularnije

URADI SAM Ukrasite dom modernim terarijima za biljke i stvorite svoj svijet u malom

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2018. u 8:10 2018-08-27T08:10:55+02:00

Prednost terarija leži u tome što biljke gotovo nikad nećete morati zalijevati, a godinama će rasti i ukrašavati vaš dom

Terariji su postali vrlo popularni u zadnje vrijeme, a zaista su prekrasan dodatak vašem domu i nije ih teško napraviti. Za izradu terarija ne trebate trošiti puno novaca, a možete iskoristiti predmete koje već imate kod kuće, poput čaša, teglica, prozirnih zdjela i vaza ili pak praznog akvarija.

Prednost terarija leži u tome što biljke gotovo niikad nećete morati zalijevati, a godinama će rasti i ukrašavati vaš dom. Osim što su vizualno privlačne, biljke u terarijumu će i poboljšati kvalitetu zraka u prostoru u kojem se nalaze. Terarij treba postaviti na svijetlo mjesto koje nije izravno na suncu i odabrati biljke koje dobro podnose vlažnost.

Kako odabrati biljku za terarij?

Pri odabiru vodite računa da biljci ne treba sunčeva svjetlost i da voli hlad. Zbog malog prostora u kojem će rasti treba odabrati biljku koje dugo ostaju male, a listovi biljaka ne smiju doticati stijenke terarija. Za poluotvoren terarij odličan su odabir sukulenti i kaktusi, a na dno je potrebno staviti pijesak kako bi imitirali njihovo prirodno okruženje.

Biljke koje najbolje uspijevaju u terarijima su: mahovina, kućna srećica, afrička ljubica i mali fikus.

Kako možete sami napraviti terarij?

Upotrijebite predmete koje već imate u kući. Da biste napravili sami svoj terarij, odlično će vam poslužiti prozirne čaše, vaze, teglice, staklenke pa čak i predmeti poput zvona za kolače, čajnika, lanterne ili žarulje.

1

5

4

Kako zasaditi biljku u terarij?

1. Odaberite staklenu posudu pazeći na veličinu tako da listovi biljke ne dodiruju stijenke posude.

2. Na dno posude postavite pijesak, a zatim položite tanki sloj ugljena preko pijeska.

3. Sljedeći sloj je zemlja- odaberite onu koja će odgovarati vašoj biljci. Dubina zemlje neka bude nešto veća nego posuda iz koje biljku presađujete.

4. Zasadite biljku. Ako ih sadite više, najveću biljku postavite u sredinu i okružite ju manjima. Pazite da biljke smještene u isti terarij zahtijevaju istu količinu vlažnosti.

5. Ukrasite terarij kamenčićima, grančicama, minijaturnim figurama ili kućicama- pustite mašti na volju i stvorite svoj mali svijet u posudi.

6. Očistite terarij i zalijte posađene biljke. Terarij položite na mjesto gdje ima dovoljno svjetla, pazeći da nije direktno izložen suncu.

2

3

6

7

9

10

Izvor: mojvrt.eu

Foto: Pinterest

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.