Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 6
Sutra: 1° 1° 6
23. siječnja 2019.
Svestrani kreativac

foto UMJETNOST U DRVU Andrej Grgurić iz Ravne Gore duborezima krati dane

Najveći izazov bio mi je napraviti tetrijeba u drvu trešnje, radio sam i u hrastu, a lipa se pokazala najzahvalnijom – Andrej Grgurić / Foto Vedran KARUZA
Najveći izazov bio mi je napraviti tetrijeba u drvu trešnje, radio sam i u hrastu, a lipa se pokazala najzahvalnijom – Andrej Grgurić / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 24. travanj 2018. u 7:20 2018-04-24T07:20:42+02:00

U kući, baš kao i u samoj radionici, ne manjka njegovih radova koji prikazuju zanimljive i karakteristične trenutke u životu šumskih životinja, no do sada ih nikad nije izložio, niti, kaže, razmišlja o tome. Dobar dio napravio je kako bi ih darovao, no prije svega da bi ispunio slobodno vrijeme koje se pojavljuje samo zimi

Što Goranima istovremeno zadaje puno posla i obilje zabave? Drvo, naravno! Potvrđuje nam to i Andrej Grgurić iz Ravne Gore koji je tijekom ove zime opet dobar dio svog slobodnog vremena proveo u radionici izrađujući – duboreze.

– Što me inspirira? Pa, najviše dosada, govori nam ovaj kreativac koji se za ovu tehniku urezivanja ili izradu reljefa odabranog motiva u tvrdoj i ravnoj površini počeo zanimati još u osnovnoj školi.

Oduvijek je, kaže, volio crtati, pa je tako crtao i na drvu, a kao 12-godišnjak počeo je izrađivati reljefe. Baš kao i tada, kad je tek počinjao, i danas, radi bez nekih konkretnih uputa i korisnih savjeta majstora duboreza. Nitko se u njegovoj obitelji ovime nije prije njega bavio, a on se uvijek oslanjao samo na intuiciju.

Dobar alat jamac je užitka u radu / Foto Vedran KARUZA

– Puno je Gorana koji se ovime bave, neki i profesionalno. Ja uglavnom gledam njihove radove i nastojim napraviti što bolje.

Motiv odbacivanja rogova / Foto Vedran KARUZA

A dok gledamo njegova radove što ih je napravio bilo kao 16-godišnjak ili one najnovije, nastale dvadeset godina kasnije, razmišljamo kako bi se o njima moglo puno toga reći, ali ne i da su amaterski. Dakako, Grgurić ih gleda drugim, (pre)kritičnim očima, pa priznaje da su brojni reljefi završili u – peći.

Omiljena lipa

– Ponekad drvo pukne pa mi se ne da popravljati, ponekad nisam zadovoljan kako je ispalo to što sam zamislio..., objašnjava ovaj rođeni Delničanin koji posljednjih godina živi u rodnom mjestu svoje bake.

Svestrani umjetnik

I nas je iznenadila lakoća kojom Grgurić urezuje drvo, tim više što mu nitko nije pokazao kako se to radi niti mu dao kakav koristan savjet. No u razgovoru otkrivamo da duborez nije jedini kreativni hobi kojim se bavi.

– Sviram harmoniku – melodijsku i dijatoničku. Osnovno što se tiče sviranja naučio me je djed, a kasnije sam opet sam sve »lovio«, govori Grgurić koji je jedno vrijeme svirao i Ausswinkl muzikantima, u prvoj postavi tog sastava.

I danas rado svira, onako za svoj gušt, a osim harmonike, voli i fotografiju. Iako je često u šumi, kaže da nije imao sreće susreti divlje životinje kad je uz sebe imao fotoaparat, no objektivom je uhvatio brojne zanimljive ravnogorske kutke.

Nema sumnje, pravi kreativac kojega u njegovim hobijima podržava supruga Mirela, a i mala Ida će imati što naučiti od tate!

Najviše radi u drvu lipe koje je, kaže, istovremeno dovoljno mekano za obradu i dovoljno otporno na pucanje. Dakako, iz znatiželje se okušao izraditi duboreze u gotovo svim dostupnim vrstama drva.

– Možda mi je najveći izazov bio napraviti tetrijeba u drvu trešnje, radio sam i u hrastu, a lipa se pokazala najzahvalnijom, kako zbog tvrdoće, tako i zbog teksture jer nema upadljivih godova koji bi poslije eventualno dominirali duborezom, pojašnjava Andrej Grgurić koji je, što se više posvećivao ovom hobiju, postepeno i opskrbljivao sve kvalitetnijim alatom. Ključan je set dlijeta čija cijena doseže i nekoliko stotina eura, zatim kvalitetan brus i drveni čekić, a pomoći će i standardni alat za hobističku obratu drva – hoblić, pilica, cirkularić – koji se koristi za minimalnu obradu daske, prije samog crtanja.

Što se Grgurića tiče, motivi su dobro poznati i neiscrpni – šumske životinje. S obzirom na još jedan njegov hobi – planinarenje – »modeli« su mu itekako poznati. Iako je većinu životinja imao prilike vidjeti uživo, ne libi se napraviti i one koje nije imao prilike osobno upoznati, poput tetrijeba.

Medvjed u izradi

Njegova ljubav prema crtanju potječe još iz djetinjstva, no s vremenom je postala dominantna ona prema drvu pa ovaj šumarski tehničar, danas zaposlen u drvoprerađivačkoj industriji, više uživa u samom urezivanju drva. Upravo stoga, priznaje, motive ponekad sam nacrta, a ponekad ih jednostavno – precrta.

O zimskom hobiju razmišlja tijekom cijele godine

Iako se duborezom aktivno bavi samo zimi, za taj se period dugo i pomno priprema. Naime, Grgurić koristi svaku priliku za odabir pogodnih dasaka koje onda godinu-dvije suši kako bi na njima mogao raditi duboreze.

– Kad spremamo drva ili netko od prijatelja i poznanika kad sruši lipu – uvijek se nađe neki lijepi komad koji mogu koristiti na duborez. Važno je da da nema pukotine ili kakve kvrge, objašnjava svestrani umjetnik-amater i napominje da solidnu zalihu uvijek ima.

– Ne radim puno duboreza, pa mi puno dasaka ni ne treba, zaključuje.

U kući, baš kao i u samoj radionici, ne manjka njegovih radova koji prikazuju zanimljive i karakteristične trenutke u životu šumskih životinja, no do sada ih nikad nije izložio, niti, kaže, razmišlja o tome. Dobar dio napravio je kako bi ih darovao, no prije svega kako bi skratio duge zimske dane. Trenutačno je u izradi jedan medvjed, najčešći motiv su mu jeleni koji ga fasciniraju svojim rogovima, a nerijetko se uputi u šumu kako bi pronašao one odbačene.

Iako je položio lovački ispit, ne ide u lov i ne smatra se lovcem, a što se novih izazova tiče, razmišlja o naivnim motivima – sviračima, konjima, kolima...

– To će doći na red kad budem imao više vremena, najavljuje pomalo se odjavljujući od duboreza. Naime, dolaskom proljeća, dolaze i brojne obveze oko kuće, u tijeku je i uređenje stana, tako da će duborezi za koje mu je po primjerku potrebno i do 20-ak radnih sati (više ili manje, ovisno o dimenzijama), pričekati do jesenskih kiša i hladnog zimskog perioda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka